Zašto je u Ukrajini uhapšen čovek koji je nosio majicu sa ruskom zastavom?

Video snimak hapšenja čoveka koji je nosio majicu sa ruskim nacionalnim obeležjima u Odesi u Ukrajini deli se na Fejsbuku uz tvrdnje da dokazuje fašizam u toj državi. Snimak je nastao 23. avgusta 2021. godine, a čovek je prema izveštaju Nacionalne policije Ukrajine uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira tokom obeležavanja ukrajinskog državnog praznika.

Trenutno viralan video hapšenja čoveka koji nosi majicu sa ruskom zastavom prvobitno je objavljen na Fejsbuku u martu ove godine. Sada se ponovo deli uz komentare da prikazuje “fašizam i rusofobiju u Ukrajini”.

Čovek sa snimka, međutim, nije priveden samo zato što je nosio majicu sa ruskim nacionalnim obeležjima.

Događaj se odigrao 23. avgusta 2021. godine tokom obeležavanja ukrajinskog državnog praznika. Prema izveštaju Nacionalne policije Ukrajine, čovek je priveden “nakon molbe da prestane da provocira građane koji slave tradiciju razvijanja ukrajinske zastave na festivalu ‘Vyshyvanka’”.

U zvaničnom saopštenju ukrajinske policije, objavljenom 23. avgusta 2021. godine, navodi se da je “policija privela administrativnoj odgovornosti 26-godišnjeg stranca zbog narušavanja javnog reda i mira tokom proslave u centru Odese”.

“Danas, tokom razvijanja ukrajinske zastave na Potemkinovim stepenicama, jedan čovek se ponašao prkosno i izazvao sukob sa građanima koji su se pridružili događaju. Ne reagujući na zahteve policajaca da zaustavi nezakonite radnje, muškarac je pokušao da pobegne čim je pozvan u policijsku stanicu. Prekršilac trenutno daje objašnjenje teritorijalnoj policiji. U vezi sa njim će biti sačinjeni protokoli po članu 173 (Malo huliganstvo) i 185 (Zlonamerno nepoštivanje zakonitog naređenja ili zahteva policijskog službenika) Zakona o upravnim prekršajima Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

O incidentu su tada pisali brojni ukrajinski i ruski mediji, a na Jutjub kanalu “Новости Одессы” objavljen je i video snimak.

Dan državne zastave Ukrajine (“День Державного прапора України”) obeležava se svakog 23. avgusta. Festival ukrajinske narodne tradicije ‘Vyshyvanka’ održan je 2021. godine u periodu od 21. do 24. avgusta, te se poklopio sa Danom državne zastave Ukrajine, kao i sa Danom nezavisnosti Ukrajine, koji se obeležava 24. avgusta.

Naslovna fotografija: Nacionalna policija Ukrajine/Screenshot