Viralni video misteriozne eksplozije u Čileu je optička varka

Nema dokaza da je požar sa snimka izazvan energetskim oružjem.
Izvor: Printscreen / YouTube - CHV Noticias
  • Na Fejsbuku se deli video eksplozije u Čileu uz insinuacije i tvrdnje da je izazvana energetskim oružjem ili vanzemaljskom tehnologijom.
  • Radi se o optičkoj iluziji.
  • Objave na Fejsbuku su neproverive.

Korisnici Fejsbuka dele video snimak eksplozije u Čileu uz tvrdnje da dokazuje upotrebu energetskog oružja i/ili postojanje vanzemaljske tehnologije.

Facebook post
Izvor: Printscreen / Facebook

Nema dokaza da je požar sa snimka izazvan energetskim oružjem ili vanzemaljskom tehnologijom.

Radi se o manjoj eksploziji transformatora usled jakog vetra u Santijagu u Čileu, koja se dogodila krajem maja ove godine.

Nakon što je snimak postao viralan na društvenim mrežama, novinari poznate čileanske televizije „Chilevisión noticias” objasnili su u TV prilogu da je reč o optičkoj varci.

„Ako usporimo video vidimo da se dešava mala eksplozija pre nego što se čudno svetlo pojavljuje. Usled refleksije svetlosti čini se da je čudan zrak svetlosti izazvao požar, međutim to nije tačno”, zaključili su novinari.

Kolege iz „Faktografa”, koji su se takođe bavili analizom snimka, pronašli su dva snimka iste eksplozije u Čileu i na TikTok-u. Kako su objasnili, samo na jednom snimku vidi se misteriozni zrak, dok ga na drugom nema.

Povezan sadržaj

***

Oružje usmerene energije je ratno oružje, piše „Snopes”.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih država je u avgustu 2020. godine saopštilo da u partnerstvu sa privatnim sektorom radi na razvoju laserskog oružja velike snage. Oružje bi se, kako navode, koristilo na bojnom polju ili u vojnim odbrambenim scenarijima.

Nema dokaza da je ovaj tip oružja ikada bio proizveden ili korišćen u cilju izazivanja požara ili vremenskih nepogoda.