Viralni video đaka koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montiran

Video je montiran tako da izgleda da su učenici u školi emotivno reagovali na snimke svojih roditelja koji obavljaju teške fizičke poslove.
Foto: Canva
  • Na Fejsbuku se deli video uz tvrdnje da prikazuje „školu u Kini koja svojim učenicima prikazuje snimke roditelja koji obavljaju teške fizičke poslove kako bi im usadila zahvalnost”.
  • Video snimak je montiran.
  • Objave na Fejsbuku su obmanjujuće. Reč je o zloupotrebi vizuelnog sadržaja.

„Škola u Kini prikazuje svojim učenicima video roditelja koji rade svoj težak posao kako bi zaradili za život za svoju djecu. Ovo je da se učenicima usadi zahvalnost i ljubaznost prema roditeljima a ne ravnodušnost u studiji da roditelji plaćaju rate”, navodi se u viralnoj objavi na Fejsbuku koja se delila na toj mreži i u septembru 2022. godine.

Objava sa Facebook-a
Izvor: Facebook/Prontscreen

Video je montiran tako da izgleda da su učenici u školi emotivno reagovali na snimke svojih roditelja koji obavljaju teške fizičke poslove.

Da se radi o digitalno izmenjenom snimku ustanovile su redakcije za proveru činjenica „Factly” i „FactCrescendo”, koje su pisale i o tvrdnjama da su na snimku đaci iz Japana. 

Kako su objasnili, japanski i kineski mediji nisu izvestili da se takav program sprovodi u školama, niti su to saopštile obrazovne institucije.

Obrnuta pretraga skrinšotova iz videa pokazala je da je montirani video sastavljen od isečaka iz više različitih videa koji nisu povezani. Projekcija na tabli, koja navodno prikazuje scene obavljanja teških fizičkih poslova, naknadno je umetnuta u video, a nepravilnosti koje ukazuju da je reč o montaži lako su uočljive. Prema pisanju kineskih medija, neki od đaka sa snimka plakali su nakon što su čuli da je njihov nastavnik poginuo u saobraćajnoj nesreći.