Video ne prikazuje fabrikovanje ratnih uspeha, već snimanje ukrajinskog igranog filma o ratu

Ponovo svedočimo oprobanoj tehnici dezinformatora - snimci sa filmskog seta podmetnuti su kao navodni dokaz da Ukrajina snima scene rata, kako bi pokazala da „uspešno pobeđuje Ruse”.
  • Na društvenim mrežama deli se video snimak uz tvrdnje da prikazuje snimanje ratne propagande u Ukrajini, kako bi se građanima Ukrajine i Evrope navodno prikazalo kako „Ukrajina efikasno pobeđuje Ruse”.
  • Video zapravo prikazuje snimanje ukrajinskog igranog filma „Nada” u Letoniji u martu ove godine. Autori filma objasnili su da se radi o fikciji inspirisanoj stvarnim događajima.
  • Budući da snimak ne prikazuje kako „Ukrajina fabrikuje svoje ratne uspehe nad ruskim snagama”, objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Video snimak vojnika koji ulaze u zgradu, a zatim padaju na zemlju pogođeni eksplozijama dok ih kamermani snimaju, deli se na Fejsbuku uz opis:

„Ukrajinski Holivud. Ovako se snimaju bajke i naučno-fantastični filmovi za građane Ukrajine i Evrope. ‘Kako mi ovako efektivno pobeđujemo Ruse, tako nam vi dajte još koju kintu više’”.

Video snimak, međutim, prikazuje snimanje ukrajinskog igranog filma „Nada” u Letoniji u martu ove godine. Autori filma objasnili su da se radi o fikciji inspirisanoj stvarnim događajima.

Snimci koji se dele na društvenim mrežama potiču sa TikTok naloga Artema Kočarjana, ukrajinskog reditelja koji živi u Letoniji od početka rata (snimak 1, snimak 2). Kočarjan je za „Observers France” objasnio da „radnja filma prati život ukrajinske devojke koje je na početku rata izgubila porodicu i ostala sama i trudna”.

Reč je o „fikciji zasnovanoj na stvarnim događajima”, rekla je za „Observers France” Julija Kabitsina-Kabijer, producentkinja filma.

„Film je zasnovan na priči o osobi koja je bliska reditelju Kočarjanu: mladoj ženi koja je izgubila roditelje prvog dana rata u Ukrajini sa prvim ruskim napadom, zatim koja je izgubila verenika i našla se sama i trudna. Kada mi je Artem ispričao ovu priču, znala sam da moramo da je ispričamo svetu. Ali naša ideja je bila da od nje napravimo svetionik nade. Govoreći o novom živom biću koje ova žena rađa, želimo da probudimo nadu u ukrajinskom narodu”, objasnila je Kabijer.

Kočarjan je istakao da „scena sa snimka koji se deli na društvenim mrežama prikazuje trenutak kada glavna junakinja gubi verenika; mlada žena zove svog verenika da mu kaže da je trudna, ali sklonište njenog voljenog upravo bombarduju Rusi. (…) I u tom trenutku shvata da je potpuno sama”.

Nekoliko letonskih medija pisalo je o snimanju filma „Nada”.

Dakle, snimak koji kruži društvenim mrežama prikazuje snimanje ukrajinskog igranog filma čija je radnja fikcija inspirisana stvarnim ratnim događajima. Snimak ne prikazuje kako „Ukrajina fabrikuje svoje ratne uspehe nad ruskim snagama”.

Ovom temom bavile su se i redakcije „Lead Stories” i „Raskrinkavanje.ba”.