Video ne prikazuje britanski brod koji su potopili jemenski pobunjenici

Na društvenim mrežama recikliran je stari snimak potapanja broda uz netačne tvrdnje da prikazuje aktuelni napad jemenskih Huta na britanski trgovački brod u Crvenom moru, u znak podrške Palestincima u pojasu Gaze.
Izvor: Canva
  • Na Fejsbuku se raširio snimak potapanja broda uz tvrdnje da prikazuje skorašnji napad jemenskih pobunjenika Huta na britanski trgovački brod u Crvenom moru.
  • Snimak je iz 2020. godine i prikazuje potapanje broda „Stellar Banner” kod brazilske obale, nakon što je utvrđeno da nije u stanju za plovidbu.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, počeli su da napadaju brodove u Crvenom moru u novembru 2023. godine, uz objašnjenje da „udaraju na brodove povezane sa Izraelom u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze”, području razorenom u aktuelnom ratu na Bliskom istoku.

Britanske vlasti su 18. februara saopštile da je napad jemenskih Huta oštetio britanski brod „Rubymar”, dok je putovao kroz moreuz Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv, primoravajući posadu da napusti brod.

U međuvremenu, na društvenim mrežama u regionu raširio se video snimak broda koji tone sa opisom: „Jemenski Huti potopili su britanski trgovački brod u Crvenom moru”.

Izvor: Facebook

Video, ipak, nema nikakve veze sa aktuelnim dešavanjima u Crvenom moru. Reč je o starom snimku iz 2020. godine koji prikazuje namensko potapanje broda „Stellar Banner” kod brazilske obale, nakon što je utvrđeno da nije u stanju za plovidbu.

Obrnuta pretraga skrinšotova sa viralnog snimka uputila je na medijske izveštaje u kojima se navodi da je na snimku brod „Stellar Banner” (ogromni nosač ruda), koji je bio u vlasništvu „Polaris Shipping”-a iz Južne Koreje. Brod je potopljen na obali Brazila u junu 2020, nakon što je skrenuo sa planiranog kursa. Brod je namerno potopljen nakon što je utvrđen „totalni konstruktivni gubitak”.

Centralna komanda SAD saopštila je 19. februara da su dve protivbrodske balističke rakete lansirane iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu, ali da je samo jedna pogodila brod. Portparol vojske Huta Jahja Sari 19. februara je potvrdio na društvenoj mreži X da je grupa gađala tri broda, uključujući „Rubymar”. „BBC” je 21. februara izvestio da je „Rubymar” oštećen u raketnom udaru, ali da nije potonuo i da je odvučen u Džibuti u Africi.

Huti kažu da su njihovi napadi „iskazivanje podrške Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze”, piše „BBC”. Napadi su naveli mnoge brodarske kompanije da prestanu da koriste kritični plovni put, koji čini oko 12 odsto globalne pomorske trgovine. Vlada Velike Britanije osudila je akciju Huta kao „potpuno neprihvatljivu” i navela da ona i njeni saveznici „zadržavaju pravo da reaguju na odgovarajući način”. Američke i britanske snage počele su u januaru ove godine da izvode vazdušne napade na vojne ciljeve širom zapadnog Jemena koji kontrolišu Huti, kao odgovor na skorašnje napade.

Ovom temom bavili su se „AP” i „Raskrinkavanje.me.