Vakcinacija kineskom vakcinom nije stopirana

Nakon što je sadržaj imejla Instituta za javno zdravlje “Batut", o navodnom prekidu vakcinacije kineskom vakcinom Sinofarm, misteriozno dospeo u javnost, društvene mreže su ovu poruku brže-bolje smestile u apokaliptični scenario. Istog dana, pak, stižu i pozdravi od kineskog predsednika Si Đinpinga, u vrednosti od 500.000 novih doza.

 

“22.2. Institut “BATUT” JE POSLAO SVIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA dopis o #PREKIDU VAKCINACIJE Sinofarm vakcinama

! DA LI SU TE VAKCINE NEISPRAVNE I OPASNE?

ŠTA ĆE BITI SA VAMA KOJI STE ODOBRILI VAKCINE, AKO SE UTVRDI DA SU NEISPRAVNE?

DOŽIVOTNA ROBIJA! !”, panično se pita i ujedno presuđuje jedan korisnik Fejsbuka, čiju je objavu podelilo preko 300 ljudi.

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

U komentaru ispod ostavio je i skrinšot spornog imejla.

Foto: Facebook/Printscreen

 

U međuvremenu, poruka je stigla i do elektronskog sandučeta dnevnog lista “Blic”, koji je od direktorke “Batuta” dr Verice Jovanović saznao šta je posredi.

Povezan sadržaj

Ona je u izjavi za taj medij objasnila da se radi o rutinskom postupku.

“Vakcinacija i revakcinacija Sinofarmom se nastavlja u kontinuitetu, neće biti nikakvih prekida. Mejl koji ste videli tiče se tehničkih stvari, uobičajene procedure, jer se vrši preraspodela te vakcine po ustanovama i određuje se nastavak po prioritetima. To je rutinski postupak koji se obavlja na dnevnom nivou”, razjasnila je Jovanović.

Zanimljivo je, međutim, da u danu kada ova dezinformacija postaje viralna na socijalnim mrežama, uporedo pristiže i vest da će predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping poslati Srbiji još 500.000 doza vakcine Sinofarm. Kontigent će, kako prenose  “Novosti”, stići, ni manje ni više, nego na rođendan predsednika države Aleksandra Vučića.

 

Koliko je učinkovita kineska vakcina Sinofarm?

 

Kako je “CINS” nedavno objasnio, ova vakcina deluje tako što se našem imunom sistemu daje oslabljeni ili ubijeni virus protiv koga se organizam bori i stvara imuni sistem. To su takozvane konvencionalne vakcine.

Kompanija “Sinopharm” ju je razvila u saradnji s Institutom za virusologiju Vuhan i Institutom za biološke proizvode.

Takve vakcine – koje se nazivaju i inaktivirane vakcine – decenijama su iskušavane i testirane. Na primer, uspešno se koriste protiv difterije, hepatitisa B, poliomijelitisa, velikog kašlja i tetanusa, objašnjava “Dojče vele”.

Kako pišu, treća faza ispitivanja ove vakcine sprovedena je u 10 zemalja širom sveta, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, Peru, Maroko, Argentinu, Jordan i Pakistan. Testiranje je bilo planirano i u Srbiji, ali ipak nije bilo sprovedeno. Jedan od razloga za istraživanje izvan Narodne Republike je taj što je u Kini broj slučajeva naglo opao tokom leta zbog stroge blokade, te je bilo teško dobiti bilo kakve značajne podatke.

Kompanija “Sinopharm” je 29. decembra 2020. godine izvestila da efikasnost vakcine iznosi 79 odsto u privremenoj proceni. Dan kasnije, vakcina je zvanično odobrena u Kini.

Međutim, podaci iz drugih zemalja pomalo odudaraju od rezultata “Sinopharma”.

Emirati su, recimo, u svojoj studiji potvrdili još veću efikasnost: 86 odsto. Tamošnje vlasti su čak brže odobrile vakcinu od kineskih. Smela je da se primenjuje od početka decembra. Srbija je, takođe, odobrila vakcinu u januaru.

Sinofarmov Institut u Vuhanu je 24. februara saopštio da *nova Sinofarm vakcina ima efikasnost 72,51 odsto u prevenciji kovida 19, preneo je “Danas”. Rojterts piše da je Kina ovu vakcinu odobrila za javnu upotrebu 25. februara.

Naslovna fotografija: Canva

 

*Tekst je ažuriran 4. 3. 2021. zbog izostavljene naznake da se radi o drugoj Sinofarm vakcini.