Uoči utakmice u Gelzenkirkenu se jesu sukobili srpski i nemački navijači — ne Albanci

Iako su identiteti osoba srpske nacionalnosti koje su, zbog okršaja navijača uoči utakmice Srbija-Engleska, zvanično potvrđeni — društvenim mrežama u Srbiji se proširila fotografija sa netačnom tvrdnjom da su privedeni navijači zapravo Albanci. Reč je o dezinformaciji.
Foto: Canva/Ilustracija

  • Viralna fotografija zapravo prikazuje lica osuđena na višegodišnje kazne zbog trgovine narkoticima u Engleskoj.
  • U pitanju je zvanični materijal koji je objavila engleska policija i datira od marta 2023. godine.
  • Dakle, fotografija sa muškarcima albanske nacionalne pripadnosti nije nastala nakon utakmice 16. juna 2024. i ne može se povezati sa Evropskim prvenstvom u fudbalu.

U okršaju navijača u nemačkom gradu Gelzenkirkenu — gradu domaćinu utakmice između reprezentacija Srbije i Engleske na Evropskom prvenstvu u fudbalu održane 16. juna — privedeno je sedam srpskih i jedan engleski državljanin.

Pojedini portali u Srbiji (RTS, Novosti, Euronews, Direktno, Mondo, Telegraf, Nova) su 16. juna pozivajući se na nemačke medije po kojima su incident, navodno, izazvali Albanci.

Nemački BILD (arhivirano ovde), međutim, u svom izveštaju jasno navodi da se okršaj desio između engleskih i srpskih navijača i ne pominje albanske navijače. Isti je slučaj i sa pisanjem Spiegel-a (arhivirano ovde) i Sky Sportsa (arhivirano ovde).

Lokalna nemačka policija, dodatno, u zvaničnim izveštajima ni u jednom trenutku nije pominjala albanske navijače.

Štaviše, na konferenciji za medije održane te večeri pripadnici nemačke vlasti su istakli sledeće: „Policija je oko 15.45 obaveštena o sukobu srpskih i engleskih fudbalskih navijača na području Arminštrase. Policajci za suzbijanje nereda su raspoređeni i razdvojili dve strane. Priveli su sedam srpskih navijača i podneli krivičnu prijavu za nanošenje teških telesnih povreda“.

Prateći takve informacije u medijima, na društvenim mrežama se proširila fotografija za koju se tvrdi da prikazuje lica, imena i prezimena, privedenih navijača. Zbog imena „navijača“ sa identifikacionih fotografija, korisnici društvenih mreža su u objavama insinuirali su da je reč o Albancima, ne Srbima, iako za to nisu imali zvanične osnove.

U objavama se navodi sledeće:

Ухапшени „енглески“ навијачи због напада на српске навијаче у Немачкој.

 

Foto: Facebook/Screenshot

Obrnutom pretragom fotografija zaključujemo da fotografija nije povezana sa utakmicom odigranom 16. juna u Gelzenkirkenu.

Naime, reč je o fotografiji nastaloj u martu 2023, kada su je engleske vlasti objavile nakon proglašenja višegodišnje kazne za trgovce narkoticima.

Na sajtu policije u Lesesteršajru smo pronašli izveštaj o procesuiranju lica sa fotografije.

O ovom događaju izvestili su i tamošnji mediji ističući da policija Lesesteršajra navodi da su muškarci osuđeni na od četiri do osam godina zatvora zbog trgovine drogom.

Luidžer Volterhof, direktor Operativnog centra u Gelzenlirkenu tokom evropskog prvenstva je dan posle utakmice potvrdio da je do incidenta srpakih i engleskih navijača došlo u ulici Arminštrase i dodajući da se situacija „brzo smirila kako je policija brzo izašla na lice mesta“.

„U toku dana kontrolisani su lični podaci oko 50 osoba, dok su sedam srpskih i jedan engleski navijač privedeni nakon sukoba ispred lokala,“ rekao je Piter Bot, direktor nemačke policije, ističući da je dan uglavnom prošao veselo i bez problema.

Osim toga, i Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) je dan nakon incidenta pokrenula disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog nedoličnog ponašanja srpskih navijača posle utakmice protiv Engleske.

Dakle, objave u kojima se tvrdi da su u tuči učestovali albanski, a ne srpski navijači, ocenjujemo kao dezinformacije i recikliranje starog sadržaja.