U Velikoj Britaniji se ne proizvodi modifikovano ljudsko meso

Britanski „mokumentarac”, čiji autori su imali za cilj da osude cenu hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, naveo je korisnike društvenih mreža na pogrešan zaključak.
Izvor: Another brick in the wall / Pink Floyd / Youtube / Printscreen

  • Na Fejsbuku se deli video snimak na kome se pojavljuje Greg Valas, voditelj popularne kulinarske emisije „Masterchef” u Velikoj Britaniji, koji promoviše „nove odreske” navodno napravljene od „modifikovanog ljudskog mesa”.
  • Snimak prikazuje deo iz britanskog mokumentarca - satirične pseudodokumentarne komedije. U Velikoj Britaniji ne postoje fabrike koje proizvode „modifikovano ljudsko meso”.
  • Objavama na Fejsbuku nedostaje kontekst.

Na Fejsbuku su se raširile tvrdnje da se u Velikoj Britaniji proizvodi „modifikovano ljudsko meso”, o čemu navodno svedoči video snimak na kome se pojavljuje Greg Valas, voditelj popularne kulinarske emisije „MasterChef” u Velikoj Britaniji. Valas na spornom snimku prezentuje “nove odreske”, navodno napravljene od „modifikovanog ljudskog mesa”.

Izvor: Facebook/Printsceen

Video snimak prikazuje deo iz britanskog mokumentarca „Gregg Wallace: The British Miracle Meat”. Reč je o satiričnoj pseudodokumentarnoj komediji koja je emitovana na britanskom televizijskom kanalu „Channel 4” 24. jula ove godine. U Velikoj Britaniji ne postoje fabrike koje proizvode modifikovano ljudsko meso”.

U opisu mokumentarca navodi se: „Sa rastućim cenama hrane, Greg Valas istražuje novi jeftin mesni proizvod uzgojen u laboratoriji za koji njegovi proizvođači tvrde da bi mogao biti rešenje za krizu troškova života.”

Mokumentarac je zasnovan na satiričnom eseju „A Modest Proposal” Džonatana Svifta iz 1729. godine, objasnio je Greg Valas u tekstu za britanski list „The Sun”. Esej autora „Guliverovih putovanja” govori o tome kako „siromašno društvo u Irskoj treba da proda svoju decu bogatima kao hranu da bi se suočilo sa glađu”.

Greg Valas u tekstu za „The Sun” navodi da „mokumentarac pozajmljuje Sviftove ideje kako bi osudio troškove hrane u Velikoj Britaniji”, kao i da je „cilj bio da se postave važna pitanja o odnosu nacije prema hrani i šta se očekuje od onih koji se bore sa troškovima života da bi preživeli“.

***

Mokumentarac (eng. mockumentary) je delo fikcije predstavljeno u formi/stilu dokumentarca. Njegovi lingvistički koreni leže u spoju reči „mock” (ismevati) i „documentary” (dokumentarac), te se ovaj žanr naziva i „lažni dokumentarac”. Filmski stvaraoci koriste ovaj format da kritikuju i ismevaju različite teme kroz satiru, navodi se na veb stranici „StudioBinder”.

Preteča modernog mokumentarca je radio-drama „Rat svetova”, napravljena na osnovu istoimenog romana Herberta Džordža Velsa, koju je Radio Teatar Merkur („Mercury Theatre on the Air”) emitovao na „CBS”-u kao specijalnu emisija za praznik „Noć veštica”, 30. oktobra 1938. godine. Ova radio-drama ušla je u istoriju medija po načinu na koji je realizovana: kao direktan prenos invazije Marsovaca na Zemlju, urađen tako verno da su mnogi slušaoci širom Amerike podlegli panici, misleći da se to zaista događa. Dramu je režirao Orson Vels, koji je tada imao 23 godine.

Ovom temom bavio se i portal „Maldita.es”.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.