U pepsiju nema ćelija abortiranih beba 

Kada popijemo pepsi, da li u organizam unesemo i delić abortiranih fetusa kao što se na Fejsbuku tvrdilo i za vakcinisanje AstraZenekinom vakcinom?

Šta se to nalazi u pepsiju, popularnom gaziranom napitku? Fejsbukom kruži priča da se u proizvodnji tog pića s ukusom kole koriste ćelije abortiranih beba. Kažu, isti je slučaj i s nekim drugim proizvodima, poput orea i koka-kole.

“Svuda ovde se nalaze bebe…” piše u jednoj od objava na Fejsbuku.

 

Foto: Facebook/Printscreen

Fekt-čeking sajt FullFact je pre dve godine pisao o takvim objavama koje su se na engleskom jeziku delile na Fejsbuku i ocenio ih je kao lažne. 

Iz kompanije Pepsi su još 2012. demantovali da za arome u svojim proizvodima koriste ćelije abortiranog fetusa. 

„PepsiCo ne sprovodi i ne finansira istraživanja – uključujući istraživanje koje sprovode treće strane – u kojima se koristi ljudsko tkivo ili ćelijske linije izvedene iz embriona ili fetusa.”

 

Kako su ljudi pomislili da Pepsi koristi HEK-293?

 

Sve je počelo kada je kompanija PepsiCo 2010. godine sklopila ugovor s biotehnološkom firmom Senomik, povezanom sa “Senomikovom tehnologijom slatkog ukusa”.

Budući da Senomik ima i patente koji podrazumevaju upotrebu HEK-293 ćelija, bilo je, izgleda, neizbežno da se rašire sumnje u vezi sa saradnjom s Pepsijem.

Inače, Senomik je 2014. godine napravio zaslađivač “Sweetmyx” koji je Pepsi odobrio za upotrebu. 

Svakako, iz Pepsija su još 2012. demantovali da se HEK-293 koristi za njihove proizvode, što su potvrdili i za Full Fact.

 

Šta je HEK-293?

 

S pojmom HEK-293 susreli smo se i kada smo pisali o sastavu AstraZenekine vakcine, gde smo objasnili o čemu je reč.

“HEK-293 je naziv koji se daje određenoj liniji ćelija koja se koristi u raznim naučnim primenama. Originalne ćelije su uzete iz bubrega legalno abortiranog fetusa 1973. godine. HEK-293 ćelije koje se danas koriste su klonovi tih originalnih ćelija, ali same nisu ćelije abortiranog fetusa.”

 

Drugi proizvodi

 

Bilo je, dakle, reči i o tome da su se abortirane bebe koristile i u drugim proizvodima, a ne samo u pepsiju. I to se pokazalo kao netačno. O tome je, između ostalih, pisao i Politifact.

Naime, 2011. godine, grupa “Božja deca za život” pozvala je na bojkot proizvođača hrane koji imaju ugovor sa Senomikom. Kako su naveli, a pozivajući se na Senomikov izveštaj iz 2002. godine, ta kompanija je u  istraživanjima i razvoju poboljšanja ukusa koristila i HEK-293.

Senomik jeste koristio ćelijsku liniju HEK-293, ali isključivo za potrebe istraživanja ukusa, odnosno za testiranje supstanci.

Gven Rosenberg iz Senomika je taj proces opisala kao “robotski sistem za degustaciju”.

A u tekstu za Forbes iz 2012. godine, Metju Herper, koji inače piše o nauci i medicini, objasnio je da je ovo tehnologija stara 35 godina. 

„Ona se široko koristi u ćelijskoj biologiji. I nema šanse da konzumirate ćelije ili da cone uzrokuju zdravstvene probleme.“

Te ćelije nisu, dakle, sastojci prehrambenih proizvoda na tržištu. 

 

Naslovna fotografija: Facebook/Istinomer kolaž