Tvit o vozu, iskorišćen kao recept za propagandu

Kako se tvit o „zlim Rusima koji su bombardovali ukrajinski putnički voz” van konteksta proširio pro-ruskim kanalima na društvenim mrežama u regionu? Iako se iz inicijalnog tvita ne naslućuje njegova satirična priroda, (a autor se naknadno ogradio tvrdeći da je bio sarkastičan i kako je svestan da je na fotografiji voz uništen tokom NATO bombardovanja Srbije), ovaj post je razbuktao emocije korisnika u komentarima na društvenim mrežama, a pojedini mediji su ga iskoristili za novu rundu propagande.

Sredinom oktobra jedan tviteraš je objavio fotografiju sprskog voza uništenog 12. aprila 1999. godine u Grdeličkoj klisuri, sa opisom na engleskom jeziku: „Zli Rusi bombardovali ukrajinski putnički voz”.

Nekoliko sati nakon objave, autor spornog tvita je naglasio da je u pitanju sarkastični osvrt, kao i da je svestan da je na voz na fotografiji voz uništen tokom NATO bombardovanja Srbije – ne u Ukrajini i ne od strane ruskih oružanih snaga.

 

Međutim, skrinšot tvita se, bez ovog objašnjenja autora, masivno delio društvenim mrežama na našem govornom području kao tvrdnja „američkih medija”. Post je tako vrlo brzo postao sredstvo da se raspiri već rašireni anti-zapadni sentiment na mrežama kao i u medijima.

Izvor: FB

Vankontekstualno tumačenje tvita autora koji u opisu na svom Tviter profilu tvrdi da je „štreber za vojnu i političku tematiku” preneo je i Informer na svom portalu sa naslovom „RUSIMA „NALEPILI“ NATO ZLOČIN! Amerikanci bombardovani voz u Grdeličkoj klisuri 1999. prekrstili u zločin „zlih Rusa“ (FOTO)”.

Kontaktirali smo autora tvita za komentar i pojašnjenje, međutim do objave ove analize nismo dobili odgovor.

 

Napad na voz, 23 godine kasnije

 

Dana 12. aprila 1999. godine, u agresiji NATO na Srbiju granatiran je voz u Grdeličkoj klisuri. Prema zvaničnim podacima Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju, u napadu stradalo je najmanje 15 osoba.

Isprva su zvaničnici NATO-a negirali napad na putnički voz, da bi ga kasnije nazvali „kolateralnom štetom”. Tadašnji portparol NATO Džejmi Šej rekao je da je u napadu na železnički most na Južnoj moravi u Grdeličkoj klisuri voz zaista pogođen, ali da „nije postojala namera da se on pogodi”. Vrhovni komandant NATO, general Vesli Klark je dan nakon incidenta izjavio da je most bio meta pilota u dva navrata. Kako je izjavio, „zadatak pilota bio je da sruši prazan most” za koji se sumnjalo da je jedan od glavnih ruta snadbevanja srpskih oružanih snaga na Kosovu. Klark je naglasio i da je pilot „u poslednjem delu sekunde shvatio da na most ulazi voz“, i da više „nije mogao da zaustavi raketu”.

Na mestu nesreće podignuto je spomen obeležje sećanja na žrtave među kojima je bio i šestogodišnji dečak.

 

Naslovna fotografija: Canva, skrinšot TW