Tornado nije uništio skladište Fajzer vakcina

Snažan tornado koji je prošle nedelje pogodio Severnu Karolinu nije „uništio” skladište kovid vakcina kompanije Fajzer. U nevremenu je oštećen magacin specifičnih lekova koji se pacijentima daju putem infuzija ili injekcija — suprotno dezinformacijama sa društvenih mreža.
Canva
Izvor: Canva

Od kada je tornado pogodio saveznu državu Severna Karolina, na društvenim mrežama masovno kruže tvrdnje da je tom prilikom uništen celokupni inventar kovid vakcina kompanije Fajzer. U jednoj od viralnih objava se navodi sledeće:

Najnovija vijest: Pfizerovo skladište puno Covid cjepiva upravo je uništio tornado u Sjevernoj Karolini

Izvor: Printscreen / Facebook

U pitanju je doslovni prevod tvita na engleskom jeziku od kojeg je, sumnja se, potekla ova dezinformacija.

Tačno je da je snažan tornado trećeg stepena Fujitne skale EF-3 (što znači da je vetar dostizao jačinu od 266 kilometara na čas), koji je 19. jula pogodio Severnu Karolinu zaista ozbiljno oštetio skladište kompanije Fajzer.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju Fajzera nakon ovog događaja, tornado je u velikoj meri oštetio deo skladišta njihovog proizvodnog pogona u Roki Mauntu u Severnoj Karolini.

U antivakserskim krugovima na društvenim mrezama se, pak, prvenstveno proširila dezinformacija da su tom prilikom uništene sve kovid iRNK vakcine ove kompanije. Da je reč o neistinitim tvrdnjama potvrdila je i portparolka ove farmaceutske kompanije Pam Ajzil za AP, 20. jula.

Fajzerova fabrika u Roki Montu se ne koristi za proizvodnju ili skladištenje bilo koje doze kompanijske vakcine protiv COVID-19 (Comirnaty), ističe Ajzil.

Dodatno, portparolka kompanije Fajzer navodi da se na pomenutoj lokaciji pogođenoj snažnim nevremenom ne proizvodi niti skladišti lek za lečenje obolelih od kovida, Pakslovid.

Umesto toga, fabrika kompanije Fajzer u Roki Montu proizvodi medikamente koji se pacijentima daju injekcionim putem i okviru infuzija. Neki od lekova koji su proizvode u toj fabrici uključuju lekove za anesteziju i antiinfektive — koji se obično koriste za lečenje stanja poput gljivičnih infekcija.

U saopštenju se stiče i da je to postrojenje, od 1968. gldine, ujedno i ključni proizvođač sterilnih injekcija za američke bolnice, kao i da se u Roki Montu trenutno proizvodi oko 25 odsto sterilnih injekcija ove kompanije — uključujući anesteziju, analgeziju, terapeutike, antiinfektive i neuromuskularne blokatore.

Fabrika u Roki Montu je jedna od deset proizvodnih lokacija kompanije Fajzer koje se nalaze u Sjedinjenim Državama.

Moguće da je korišćenje termina „sterilnih injekcija“(eng. sterile injectibles) navelo pojedine korisnike društvenih mreža da pomisle da se pod time misli upravo na vakcine, međutom lista „sterilnih injekcija“ za bolnice na zvaničnom sajtu Fajzera uključuje samo lekove za injekcije, ne i vakcine.