Test nije unapred kontaminiran, u pitanju su pozitivne i negativne kontrolne grupe

Fejsbukom i na srpskom jeziku kruži objava s fotografijom antigenskih testova za kovid 19 farmaceutske kompanije Abbott, koji su, navodno, već kontaminirani virusom, što je čak označeno na pakovanju. 

„Ovo ja u martu govorih!

Ne moras biti puno pametan da bi ovo znao pre nego sto je neko slikao!

Jedan positive

Drugi negative

😂😂😂😂😂😂😂“

(Arhivirani postovi – prvi, drugi)

Foto: Printscreen/Facebook

Iako jeste tačno da postoje pakovanja na kojima je ispisano – pozitivna grupa i negativna grupa, fotografija se deli s pogrešnim tumačenjem. Pažnju je privuklo i to što se na pakovanju testa na kojem piše “positive control” nalazi i oznaka za opasnost od bioloških patogena. 

Činjenica je da nije tačno da su “pozitivni” testovi kontaminirani; u pitanju su neinfektivni kontrolni uzorci pomoću kojih se uvežbava postupak brzog ispitivanja.

Kako se objava raširila i na nemačkom govornom području, fekt-čeking portal CORRECTIV iz Nemačke se takođe bavio proverom podataka o ovom testu. 

Na sajtu na kom se sporni test može naručiti, nalazi se i fotografija njegovog pakovanja. 


Foto: Iz opisa pakovanja testa/globalpointofcare.abbott

Šta se sve nalazi u testu i zašto postoji oznaka za pozitivnu i negativnu kontrolu?

Foto: Iz uputstva za korišćenje testa/globalpointofcare.abbott

Jedno pakovanje sadrži 25 brzih testova i 25 sterilnih štapića za bris kojima se koriste pri testiranju na antigen. Tu su, međutim, i dva uzorka – za pozitivnu i negativnu kontrolu. Funkcija im je da se pomoću njih proveri da li se testiranje pravilno sprovodi, pre nego što se pristupi izvođenju testa na stvarnom uzorku pacijenta.  

Foto: Iz uputstva za korišćenje testa/globalpointofcare.abbott

Dakle, kontrolni uzorci služe kako bi se pre testiranja proverilo da je test ispravan i da li se na pravilan način primenjuje.

 

Foto: Iz uputstva za korišćenje testa/globalpointofcare.abbott

Informacije o testu dostupne su na sajtu farmaceutske kompanije Abbott.

Iz kompanije Abbott su za Correctiv rekli da testovi sa oznakom pozitivna kontrola ne predstavljaju rizik od infekcije, ali da kontrolni bris nije namenjen za upotrebu na pacijentu, te da testiranje treba da obavlja samo medicinski obučeno osoblje. 

“Bris pozitivne kontrole sadržan u brzom testu Panbio Covid-19 Ag sadrži rekombinantni SARS-CoV-2 nukleokapsidni koncentrat proteina i BSA. Ne postoji rizik od infekcije jer rekombinantni protein nije zarazan”, navodi se iz kompanije.

Naslovna fotografija: Istinomer kolaž