Tajm nije proglasio premijera Izraela „ubicom godine”

Na društvenim mrežama primetan je rastući trend u manipulisanju naslovnicama poznatih magazina.
Naslovna strana Tajm magazina
Screenshot/Facebook
  • Na društvenim mrežama deli se naslovnica magazina „Time” na kojoj je premijer Izraela Benjamin Netanjahu navodno proglašen za „ubicu godine”.
  • Sporna naslovnica nije autentična – reč je o fabrikovanom sadržaju.
  • Objave na Fejsbuku su obmanjujuće.

Sporna naslovnica magazina „Time” na kojoj je premijer Izraela Benjamin Netanjahu navodno proglašen za „ubicu godine” deli se na Fejsbuku uz insinuacije i tvrdnje da je autentična. Izraelski premijer je na naslovnici prikazan okružen ljudskim lobanjama, a u propratnom tekstu se navodi: „odgovoran za ratne zločine, zločine aparthejda i zločine genocida”.

Screenshot lažne naslovne strane sa Benjaminom Netanjahuom
Screenshot/Facebook

Naslovnica sa premijerom Izraela nije autentična. Portparol magazina „Time” potvrdio je za „Rojters” da je magazin nije objavio.

Da je reč o fabrikovanom vizuelnom sadržaju svedoče i brojni detalji, poput informacija o datumu, koji se ne podudaraju sa uobičajenim stilom naslovnica magazina „Time”. Takođe, analiza sporne naslovnice u aplikaciji Hive Moderation pokazala je da je vrlo moguće da je ona kreirana uz pomoć softvera koji koristi veštačku inteligenciju (AI) – 72,8 odsto.

Screenshot AI softvera koji pokazuje da li je slika stvarna ili ne.
Screenshot/HiveModeration

„Time” je izabrao popularnu američku kantautorku Tejlor Svift za ličnost koja je obeležila 2023. godinu. Takođe, magazin je proglasio Lionela Mesija za sportistu godine i Sema Altmana za generalnog direktora godine.

Screenshot naslovne strane Time magazina

Uredništvo magazina navodi da izbori za ličnost godine odražavaju „procenu urednika o pojedincima koji su najviše oblikovali medijske naslove u prethodnih 12 meseci i koji su u najvećoj meri uticali na naše živote, u pozitivnom ili negativnom smislu”.

Franšiza za ličnost godine časopisa „Time” počela je 1927. godine. Prva osoba koja se pojavila na naslovnoj strani bio je Čarls Lindberg, nakon njegovog istorijskog samostalnog leta preko Atlantika.

***

Istinomer je i ranije pisao o dezinformacijama o naslovnicama magazina „Time”; kada se manipulisalo kontekstom motiva za izbor nacističkog vođe Adolfa Hiltera za ličnost godine; i kada se manipulisalo datumom objave naslovnice „Bringing the Serbs to heel – A massive bombing attack opens the door to peace”.