Stoltenberg nije rekao da je Putin hteo da izbegne rat

Dezinformacije o ratu u Ukrajini ne posustaju. U objavi na Fejsbuku tvrdi se da je Putin želeo da izbegne rat, a da Zapad na to nije pristao. Meta ove dezinformacije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, čiji video sa konferencije je podeljen uz obmanjujući kontekst.
Gneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
  • Na društvenim mrežama deli se teza po kojoj je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navodno, potvrdio da je Putin želeo da izbegne rat, ali da Zapad na to nije pristao.
  • U originalnoj video izjavi Jensa Stoltenberga, koja se takođe nalazi u objavi, nema ovih navoda. 
  • Činjenica je da je Stoltenberg u govoru rekao da je Putin pre početka rata pretio NATO saveznicima, kako bi ih odvratio od podrške Ukrajini. 
  • Objave na Fejsbuku ocenjujemo kao dezinformacije i manipulacije činjenicama.

Da je Putin želeo da izbegne rat, tvrdi se na društvenim mrežama, a kao dokaz tome dodat je i snimak sa konferencije za medije generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Navodi se takođe i da Zapad na to nije pristao”.

Tekstualni deo objave šalje sledeću poruku:

Stoltenberg potvrđuje da je Putin želio izbjeći rat u veljači 2022., ali da Zapad nije pristao na to jer u tom slučaju „ne bi mogao ponuditi Ukrajini vojnu podršku“ – u vidu „naprednih raketnih sustava i borbenih aviona“ – već je to naoružavanje Ukrajine protiv Rusije „pojačano“.

Međutim, šta kaže video?

Printskrin dezinformacije sa fejsbuka

Na konferenciji za medije održanoj 31. maja nakon neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova NATO-a u Pragu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, odgovarajući na pitanje novinara, između ostalog rekao sledeće:

Predsednik Putin je od početka rata pretio NATO saveznicima. Iznova i iznova. Zapravo, dan pre invazije on je održao govor u kome je pretio svakom savezniku koji pruži podršku Ukrajini. Ali to nas ne odvraća. Jer da nas je ta poruka odvratila, onda ne bismo mogli da damo nikakvu podršku. Pokušao je da nas spreči da damo bilo kakvu vojnu podršku. Pokušao je da nas spreči da obezbedimo oklop, napredne raketne sisteme, borbene avione, a mi smo evoluirali i pojačali našu podršku jer čvrsto verujemo da Ukrajina ima pravo na samoodbranu i imamo pravo da pomognemo Ukrajini da održi pravo na samoodbranu.”

Upravo je ovaj deo njegovog odgovora iskorišćen za vankontekstualni spin na društvenim mrežama. Ovakav tip dezinformacija spada u najčešće korišćeni, pored recikliranja starog foto, video ili audio sadržaja i plasiranja van izvornog konteksta.

Iako se i Stoltenerg u svom izlaganju pozvao na govor ruskog predsednika Vladimira Putina pre početka rata, objava u kojoj se tvrdi da je Putin želeo da izbegne rat je obmanjujuća.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je i pre rata Putin pretio NATO saveznicima i svakome ko pruži podršku Ukrajini. Zbog toga objave sa ovim tezama, ocenjujemo kao dezinformacije i manipulacije činjenicama.

Ovom dezinformacijom bavilo se Raskirinkavanje iz Crne Gore.