Šta je naučnica Gudol rekla o vezi rasta populacije i zaštite životne sredine?

Izjava britanske naučnice Džejn Gudol sa panel diskusije o očuvanju Amazonskih prašuma, sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, deli se na Fejsbuku uz pogrešno tumačenje da ona zagovara plan depopulacije Zemlje. Naučnica, zapravo, govori o vezi između zaštite životne sredine u oblasti Amazona i rastu stanovništva.

Džejn Moris Gudol je britanska etološkinja, poznata po svojim istraživanjima šimpanzi u Nacionalnom parku “Gombe Stream” u Tanzaniji.

Poslednjih dana, na Fejsbuku se raširio snimak njenog govora sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu iz 22. januara 2020. godine, uz tvrdnju da je Gudol tada rekla da bi “svi naši problemi nestali kada bi se ljudska populacija na zemlji smanjila za 90 odsto”.

“Jane Goodall u prevodu kaže da bi svi naši (njihovi) problemi nestali kada bi se ljudska populacija na zemlji smanjila za 90% … i to je taman toliko koliko je zapisano na onom spomeniku u Džordžiji koji je dignut u vazduh! Pre nekih 500 godina na zemlji je bilo manje od 500 miliona ljudi.”

Izvor: Facebook/Printscreen

Britanska naučnica, međutim, to nije izgovorila.

Gudol je u panel diskusiji pod nazivom “Obezbeđivanje održive budućnosti za Amazon”, govorila o rastu ljudske populacije u vezi sa održivošću i zaštitom Amazonske prašume u Brazilu.

Njena poenta je, u suštini, bila da broj ljudi na Zemlji trenutno premašuje raspoložive prirodne resurse, posebno u zemljama u razvoju.

Ona je takođe rekla da su obrazovanje i planiranje porodice važni kako bi se zaustavio rast stanovništva i zaštitila životna sredina.

Pričala je o poseti Tanzaniji i pokretanju programa stipendija kako bi devojčice ostale u školi nakon puberteta.

“Podaci su pokazali da kako se obrazovanje žena poboljšava, veličina porodica se smanjuje, a rastuća ljudska populacija je bila najveći problem u uništavanju šuma u ​​ovoj oblasti“, objasnila je.

Gudol je na panel diskusiji govorila i o svom projektu “Trilion stabala“ (“Trillion Trees”), koji podrazumeva napore da se zaštite i obnove šume kako bi se poboljšali klimatski uslovi, piše “Politifact”. 

Spomenula je četiri stavke na koje se aktivisti i vlade moraju fokusirati da bi pomogli, a to su: siromaštvo, smanjenje konzumiranja mesa, politička korupcija i rast ljudske populacije. 

Prevod njene izjave sa snimka koji kruži društvenim mrežama glasi:

“Konačno, ne možemo se sakriti od rasta ljudske populacije, jer, znate, taj problem leži u osnovi mnogih drugih problema. Sve ove stvari o kojima pričamo ne bi bile problem da postoji veličina populacije koja je bila pre 500 godina.“

Dakle, Gudol se ni u jednom trenutku nije zalagala za smanjenje populacije. Niti je izgovorila rečenicu koja joj se pripisuje u spornim objavama na Fejsbuku.

Ona je govorila o nekontrolisanom rastu stanovništva i njegovom uticaju na životnu sredinu još 2003. i 2007. godine.

Identične poente istakla je i u video obraćanju na konferenciji “Population Matters” 2019. godine.

“Ohrabrila bih svaku organizaciju za zaštitu prirode, svaku državnu organizaciju, da razmotre apsurdnost neograničenog ekonomskog razvoja na planeti ograničenih prirodnih resursa”, rekla je Gudol tada. 

Kako je objasnila, “u nekim oblastima koristimo ove dragocene prirodne resurse brže nego što ih majka priroda može obnoviti. Ne možemo tako dalje. Ne možemo da gurnemo rast ljudske populacije pod tepih. Moramo pronaći načine da to rešimo.“

 

Naslovna fotografija: Jane Godall, Securing a Sustainable Future for the Amazon | DAVOS 2020/Youtube/Printscreen