Sorosev sin nije obećao da će cenzurisati konzervativce

Intervju Sorosevog sina Aleksandra za „The Wall Street Journal” u kojem je govorio o preuzimanju vođstva nad očevom finansijskom imperijom, iskorišćen je za plasiranje izmišljenih izjava o njegovom navodnom „planu za cenzurisanje konzervativaca na internetu”.
Alex Sorsos ilustracija Canva

  • Na Fejsbuku se deli članak sa portala „Nulta tačka” o navodnoj izjavi sina Džordža Sorosa da će „iskoreniti konzervativce sa interneta” i da je „100 puta gori od njegovog oca”.
  • Aleksandar Soros je u intervjuu za „The Wall Street Journal” pričao o preuzimanju vođstva nad finansijskom imperijom svog oca, ali nije izgovorio sporne citate koji mu se pripisuju.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne

Portali „Nulta tačka” i „Provjeri.hr” objavili su nedavno članke u kojima prenose navodne izjave Aleksandra Sorosa, sina milijardera Džorža Sorosa, o tome da će navodno „cenzurisati konzervativce na internetu”.

Aleksandar Soroš je obećao da će cenzurisati konzervativce i nezavisne novinare na internetu ‘100 puta agresivnije’ od svog oca Džordža Soroša. Nakon vesti da je krajnje levičarski milijarder Džordž Soroš predao potpunu kontrolu nad svojom imperijom od 25 milijardi dolara svom sinu, Aleksandar je izneo svoju despotsku viziju budućnosti interneta u intervjuu za Wall Street Journal”, piše „Nulta tačka” u članku koji se deli na Fejsbuku.

Aleksandar Soros u skorašnjem intervjuu za „The Wall Street Journal” nije izjavio to što mu se u citatima na mrežama pripisuje.

Dezinformacija je potekla sa američkog portala „The People’s Voice” (nekadašnji „NewsPunch”) koji često objavljuje lažne vesti i teorije zavere.

Aleksandar Soroš izabran je za predsednika odbora „Fondacije za otvoreno društvo” (OSF) u decembru 2022. godine, međutim ta informacija saopštena je tek 11. juna ove godine u članku (intervjuu) koji je objavio „The Wall Street Journal”.

Aleksandar Soros je naslednik svog 92-godišnjeg oca Džordža Sorosa, koji je pokrenuo neprofitnu organizaciju za dodelu grantova 1993. godine za podršku građanskim ciljevima širom sveta.

U intervjuu za „The Wall Street Journal” Aleksandar Soros kaže da planira da podrži ciljeve koji se obično povezuju sa levicom, kao što su prava na abortus i pravo glasa, ali on pokazuje izvesno razumevanje prema onima sa mišljenjima koja se razlikuju od njegovog.

Pozvao je demokratske političare da poboljšaju i unaprede svoju poruku.

Naša strana mora biti bolja u pogledu toga da budemo malo više patriotski orijentisani i inkluzivniji. Samo zato što neko glasa za Trampa ne znači da je izgubljen slučaj ili rasista”, rekao je Aleksandar Soros.

Veruje da je govor na fakultetima i na drugim mestima postao „previše ograničen”. „Razlikujem se od svoje generacije u pogledu stavova o slobodi govora”, istakao je.

Aleksandar Soros, 37-godišnji diplomirani istoričar, drugi je najmlađi od petoro Soroseve dece, piše BBC. On je jedini član porodice u investicionom komitetu za upravljanje Sorosovim fondom, za koje „The Wall Street Journal” piše da upravlja sa 25 milijardi dolara porodičniog imetka. Zadužen je za očev „super PAK” – američki mehanizam za usmeravanje sredstava političkim partijama.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Canva