Snimak ne prikazuje nedavno hapšenje “ozloglašenog” vođe Azova u Mariupolju

Potresan video snimak hapšenja i maltretiranja ukrajinskog vojnika deli se na društvenim mrežama u Srbiji uz tvrdnju da je nastao tokom aktuelnog rata u Ukrajini, te da se na njemu nalazi vođa bataljona “Azov”. Pojedini domaći portali objavili su video uz objašnjenje da iza operacije stoji predsednik ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov koji navodno “čisti Mariupolj od gradskih bandi”. Međutim, radi se o višestrukoj manipulaciji.

 

“Ovu vest neće objaviti režimskim mediji.
Uhvaćen vođa AZOVA, on je iz zapadne Ukrajine. Naređivao da se granatiraju zgrade u kojima su živeli civili, gde nije bilo vojske. Narod hoće da ga raskomada.” (arhiva)

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

“ZAROBLJEN VOĐA AZOVA!
Ogorčeni narod hoće da ga rastrgne,
vojnici ga jedva ugurali u vozilo
Objavljen je i video snimak njegovog hapšenja na kojem se vide ogorčeni civili koji pokušavaju da se dokopaju zarobljenog naciste a ruski vojnici sprečavaju da ga masa ne rastrgne.”  (arhiva)

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Iako korisnici Fejsbuka tvrde da “mediji neće objaviti ovu vest”, navedeni primeri ih demantuju:

Pink.rs:

“Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da su snage iz njegovog regiona preuzele kontrolu nad gradskom skupštinom u ukrajinskoj luci Mariupolj i počele da čiste grad od bandi. Tom prilikom zarobljen je i neimenovani vođa zloglasnog Azova iz zapadne Ukrajine.

On je naređivao napade i granatiranje zgrada u kojem su živeli civili i gde nije bilo vojske. Objavljen je i video snimak njegovog hapšenja na kojem se vide ogorčeni civili koji pokušavaju da se dokopaju zarobljenog naciste a ruski vojnici sprečavaju da ga masa ne rastrgne. Na snimku koji je, pre nekoliko sati, počeo da se “vrti” na društvenim mrežama, i koji je autor ovog teksta pregledao, vidi se kako pripadnici ruskih snaga sprovode zarobljenog vođu Azova kroz grad, da ga narod vidi. Ljudi su usplahireni i besni, psuju i dobacuju, uzvikujući najgore pretnje.. Nekoliko muškaraca i žena pokušavaju da ga udaraju rukama i kišobranima dok ga Rusi sprovode do automobila. Tu su i novinarske ekipe koje su pokušale da uzmu neku izjavvu od zarobljenog. On je, vidno uplašen, ćutao.”

 

Foto: Pink.rs/Screenshot

 

 

Glas javnosti je objavio gotovo identičan tekst.

 

Foto: Glas Javnost/Screenshot

 

Ko je čovek sa snimka?

 

Uz pomoć InVid alata za verifikovanje video snimaka, obrnutom pretragom fotografija, odnosno u ovom slučaju skrinšotova, pronašli smo identitet čoveka sa snimka.

U pitanju je Oleh Volodimirovič Kuzminih (Олег Володимирович Кузьміних).

Kuzminih je ukrajinski vojnik koji je tokom 2014. i 2015. godine bio na poziciji potpukovnika, komandanta 90. bataljona 93. jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, navodi se na veb sajtu “Heroji Ukrajine” (Герой України).

 

Foto: Герой України/Screenshot

 

Kuzminih je jedan od takozvanih “čuvenih vojnika kiborga” koji su dobrovoljno branili međunarodni aerodrom u Donjecku “Serhij Prokofjev”, tokom druge bitke u regionu Donbas na istoku Ukrajine.

 

Foto: Герой України/Screenshot

 

Aerodrom u Donjecku je, kako piše BBC, postao simbol borbe Ukrajine protiv separatista, a “kiborzi” su zbog svojih “nadljudskih” napora da ga odbrane od ruskih napadača dobili taj nadimak.

 

Foto: Wikimedia commons, Block of postage stamps

 

*Druga bitka na aerodromu Donjeck počela je 28. septembra 2014. Ranija bitka u maju 2014. ostavila je Međunarodni aerodrom Donjeck pod kontrolom Ukrajine. Uprkos sporazumu o prekidu vatre, Protokolu iz Minska, koji je bio na snazi od 5. septembra 2014. godine, izbile su borbe između separatističkih snaga Donjecke Narodne Republike povezanih sa Rusijom i ukrajinskih vojnih i dobrovoljačkih snaga.

 

Od kada je video snimak i šta se na njemu zapravo dešava?

 

Snimak je nastao 20. januara 2015. godine, u momentu kada su ruski separatisti zauzeli donjecki aerodrom, tokom druge bitke u Donbasu, i još tada je obišao svet.

O tome je u januaru 2015. pisao “The Observers France 24”.

Kako su naveli: “Na snimku se vidi kako ukrajinski ratni zarobljenici sa aerodroma kleče pred vođom pobunjenika, pre nego što su odvedeni do mesta granatiranja autobusa i naterani da govore pred kamerama ruske televizije, dok ih napadaju besni stanovnici grada. Između ovih scena, prikazane su groteskne slike unakaženih leševa drugih ukrajinskih vojnika.”

Naime, pobunjenici su okupljenim stanovnicima saopštili da su upravo ovi ukrajinski zarobljenici pre pola sata navodno gađali autobusku stanicu iz minobacača i usmrtili i ranili civile, navodi se na veb sajtu “Donbass.info”.

Nismo uspeli da dođemo do pouzdane informacije o tome ko je odgovoran za granatiranje autobusa u centru grada.

“The Observers France 24” navodi da su “obe strane optuživale jedna drugu”.

 

 

Džejms Miler sa Instituta moderne Rusije sa sedištem u Njujorku objasnio je za ovaj medij da je reč o ratnoj propagandi, te da video šalje jasnu i jezivu poruku.

“Poruka u ovom i ostalim sličnim video snimcima je jasna – borite se za ukrajinsku vojsku i bićete poraženi, ubijeni ili mučeni. Ovakvi video snimci imaju za cilj da zastraše Ukrajince da odbiju da se bore i prihvate predaju.”

Ceo događaj se odvijao pred očima ruskih televizijskih ekipa. Tri najveće ruske televizijske mreže – “Channel One Russia”, “Rossiya One” i “Life News” bile su prisutne na licu mesta od samog početka. U nekoliko navrata zarobljenici su gurani pred ruske televizijske kamere i naterani da govore.

Na originalnom snimku vidi se i scena u kojoj ukrajinski ratni zarobljenici kleče pred komandantnom pobunjenika koji ih tera da pojedu svoje vojne značke.

Skraćena verzija video snimka koja se trenutno deli na društvenim mrežama u Srbiji prikazuje momenat privođenja i maltretiranja ukrajinskog vojnika Oleha Volodimiroviča Kuzminiha.

Kuzminih je pušten na slobodu 22. maja 2015. godine, nakon 124 dana provedenih u zatočeništvu. Ubrzo nakon oslobođenja vratio se u svoj rodni grad Žitomir, gde živi sa suprugom i dve ćerke.

Dan nakon što je Kuzminih pušten iz zatočeništva, tadašnji ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je dekret kojim potpukovnika Kuzminiha odlikuju “Ordenom za hrabrost trećeg stepena, za izuzetnu hrabrost i odanost u odbrani države, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i za lojalnost vojnoj zakletvi”.

 

 

Kakve veze sa spornim događajem iz 2015. godine ima Ramzan Kadirov?

 

Apsolutno nikakve.

Ramzan Kadirov je lider Čečenske Republike, koja ima autonomiju u sastavu Ruske Federacije. Član je Biroa Vrhovnog saveta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsednik Vladimir Putin.

Došao je na vlast 2007. godine, tri godine nakon što je njegov otac, bivši čečenski predsednik Ahmad Kadirov, ubijen.

Kadirov je dva dana nakon ruske invazije na Ukrajinu najavio da će se njegove snage pridružiti borbi.

Od tada, Kadirov na društvenim mrežama redovno objavljuje sadržaj o čečenskim vojnicima koji navodno učestvuju u vojnim i humanitarnim aktivnostima u Ukrajini, piše Al Džazira.

Posmatrači ipak ističu da, uprkos reputaciji Čečena kao dobrih boraca, oni u Ukrajini nisu imali značajnu ulogu na ratištu. Njihovo prisustvo se percipira kao PR vežba, koja reflektuje kako Kadirove političke ambicije, tako i potrebu za propagandom u Kremlju, navodi ovaj medij.

Kadirov je 28. marta nenajavljeno posetio Mariupolj, da bi, kako je naveo, “iz prve ruke saznao o uspehu i potrebama” čečenskih jedinica koje dejstvuju sa ruskim snagama na ovaj ukrajinski lučki grad.

Naslovna fotografija: Герой України, Facebook screenshot, Canva