Smrt Kisindžera kao povod za reciklažu dezinformacije o papi i „globalnim elitama”

Stari snimak na kojem papa Franja ljubi ruke preživelima Holokausta ponovo se deli na društvenim mrežama kroz dalje širenje konspiracija o „globalnim elitama”.
Izvor: Screenshot / www.yadvashem.org
  • Na Fejsbuku se deli video snimak uz tvrdnje da prikazuje kako papa Franja „ljubi ruke Rotšildu, Rokfeleru i Kisindžeru”.
  • Snimak prikazuje kako papa Franja ljubi ruke preživelima Holokausta, prilikom posete memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu 2014. godine.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Skorašnja vest o smrti kontroverznog bivšeg američkog državnog sekretara i uticajnog diplomate Henrija Kisindžera, poslužila je kao povod za aktualizaciju manipulacije o starom video snimku papa Franje.

Sporan snimak deli se na Fejsbuku uz tvrdnje da prikazuje kako papa Franja „ljubi ruke Rotšildu, Rokfeleru i Kisindžeru”.

Izvor: Facebook / Screenshot

Reč je o dezinformaciji. Snimak prikazuje kako papa Franja ljubi ruke preživelima Holokausta prilikom posete memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu 2014. godine.

„Rojters” je u maju 2014. godine objavio tekst o papinoj poseti Bliskom istoku. „Papa je u Jad Vašemu napravio gest poniznosti koji je postao njegov običaj otkako je izabran za pontifika 2013. godine. Pri upoznavanju sa šest preživelih iz nacističkih koncentracionih logora, papa se polako sagnuo da poljubi ruku svakoj starijoj osobi”, navodi „Rojters”.

Na zvaničnom veb sajtu memorijalnog centra Jad Vašem objavljena je vest o poseti pape u maju 2014, zajedno sa fotografijom šest preživelih koji, kako se navodi u opisu, „predstavljaju šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu”.

Izvor: Screenshot / www.yadvashem.org

Na zvaničnom Jutjub kanalu memorijalnog centra Jad Vašem objavljen je i snimak posete.

Fotografija koja prikazuje kako papa Franja ljubi ruke preživelima Holokausta nalazi se i na veb sajtu Getty Images.

Izvor: Getty images

Video snimci i fotografije koji prikazuju posetu papa Franje memorijalnom centru u Jerusalimu i ranije su se delili na mrežama uz netačne tvrdnje, o čemu su pisali „PolitiFact i „Rojters”. Dezinformacije u kojima se on dovodi u vezu sa uticajnim ličnostima deo su konspiracionog narativa o „globalnim elitama” koje navodno „u tajnosti upravljaju planetarnim dešavanjima”.

O ovoj temi pisao je i portal „Raskrinkavanje.me”.