Smrt doktora u Americi nema veze sa vakcinama

Bolnički sistem “Trillium Health Partners” u Ontariju u Kanadi izgubio je sredinom jula ove godine tri lekara u roku od nekoliko dana. Na društvenim mrežama se od tada šire dezinformacije da su doktori preminuli usled posledica vakcinacije protiv kovida 19. Istina je, međutim, da su lekari umrli od raka.
Izvor: Canva

Tri doktora zaposlena u kanadskom zdravstvenom bolničkom sistemu “Trillium Health” preminula su nedavno od posledica raka.

Na Fejsbuku se poslednjih dana šire dezinformacije o tome da su lekari iznenadno preminuli od posledica vakcina protiv kovida 19.

U objavama se licitira sa brojevima, pa se u nekima može pročitati da je preminulo više od troje lekara. 

Video koji je okačen u jednoj objavi isečen je iz priloga koji je emitovala “CTV News Toronto” 27. jula ove godine. 

U prilogu reporterka kaže da smrt tri lekara iz iste bolnice u Ontariju ipak “nije bila iznenadna”, budući da su svo troje“već neko vreme bili bolesni”.  

Istakla je da glasine koje se šire na društvenim mrežama, o tome da vakcine protiv kovida imaju veze sa njihovom smrću, samo “otežavaju tešku situaciju u kojoj se trenutno nalaze njihove porodice i najbliži”.

Kompanija “Trillium Health”, koja upravlja bolnicama u Torontu i Misisogi u Ontariju u Kanadi, saopštila je da su glasine koje kruže na društvenim mrežama o tome da su smrtni slučajevi lekara povezani sa vakcinom protiv kovida 19 – lažne.

“Sa dubokom tugom THP oplakuje gubitak tri naša lekara koji su nedavno preminuli. Doktori Džakab Savicki, Stiven Mekenzi i Lorn Segal bili su cenjeni lekari koji su svoje živote posvetili brizi za svoje pacijente i zajednicu.”

U sledećem tvitu THP ističe:

“Glasine koje kruže društvenim mrežama jednostavno nisu tačne. Odlazak lekara nije povezan sa vakcinama protiv kovida 19.”

Doktori Džakab Savicki, Stiven Mekenzi i Lorn Segal preminuli su nakon teške borbe sa različitim vrstama kancera.

Doktor Savicki preminuo je 19. jula ove godine nakon što mu je u avgustu 2021. dijagnostifikovan adenokarcinom sa pečatnim prstenom želuca IV stadijuma, rekla je njegova supruga Iris za “CTV News Toronto”.

Kako je navela, “rak se proširio izvan zida želuca u njegovu peritonealnu šupljinu, a ovaj agresivni oblik raka želuca pokazuje simptome tek kada bolest uznapreduje”.

Savicki je u “Trillium Health Partners” bio zaposlen od 2014. godine kao član hirurškog tima. Bio je i medicinski direktor nekoliko klinika za lekove protiv bolova u regionu.

Doktor Mekenzi preminuo je 18. jula ove godine. U čitulji, objavljenoj na internetu 5. avgusta, navodi se da je 68-godišnji lekar preminuo “nakon hrabre borbe sa rakom”.

Mekenzi je, kako se navodi, “uživao u 40-godišnjoj karijeri kao veoma voljen i poštovan neurolog u ‘Trillium Health Partners u Misisagi’, gde je bio jedan od osnivača odeljenja za neurologiju”.

Doktor Segal preminuo je 17. jula ove godine u 49-oj godini, nakon “teške jednogodišnje borbe sa uznapredovalim rakom pluća”, navodi se u čitulji.

Segal je bio otorinolaringolog i hirurg.

Ni u jednom memorijalnom obaveštenju ne pominju se vakcine protiv kovida 19 kao uzrok smrti.

Naslovna fotografija: Canva