Simpsonovi nisu predvideli smrt kraljice Elizabete Druge

Navodno predviđanje budućnosti u američkoj seriji “Simpsonovi” apsolutni je evergreen u krugovima teoretičara zavere. Iako su se dešavanja iz te animirane komedije u nekoliko navrata zaista poklopila sa realnošću, dezinformacije su brojnije. Nakon tvrdnji o navodnom predviđaju pandemije korona virusa, epidemije majmunskih boginja i rusko-ukrajinskog rata, sada se na društvenim mrežama raširila netačna tvrdnja da je serija predvidela datum smrti kraljice Elizabete Druge.
Izvor: YouTube / Printscreen

Dezinformacije u kojima se tvrdi da su Simpsonovi predvideli aktuelna dešavanja koriste se kao dokaz da su događaji od globalnog značaja izrežirani. 

U poslednjih nekoliko godina na društvenim mrežama cirkulisale su netačne tvrdnje da je popularna američka komedija predvidela pandemiju korona virusa, epidemiju majmunskih boginja, napad na Kule bliznakinje, rusko-ukrajinski rat, proteste kamiondžija u Kanadi itd.

Nakon smrti kraljice Elizabete Druge 8. septembra ove godine, na Fejsbuku u Srbiji krenuo je da se širi video isečak iz serije koji navodno prikazuje datum njene smrti. 

Izvor: Facebook / Printscreen

Na beloj pozadini piše datum 8. 9. 2022.

Izvor: Facebook / Printscreen

Radi se o epizodi „The Regina Monologues“ (4. epizoda – sezona 15.) iz 2003. godine, u kojoj Homer udara iznajmljeni automobil u kraljičinu kočiju.

Međutim, na originalnom snimku ove epizode nema tog, očigledno umetnutnog, datuma na kraljičinoj kočiji.

Izvor: YouTube / Printscreen

Pored videa, deli se i navodna fotografija iz serije koja prikazuje kraljicu Elizabetu Drugu u kovčegu na kojem piše 1926 – 2022.

Izvor: Facebook / Printscreen

Kraljica Elizabeta pojavila se u šest epizoda Simpsonovih, piše PolitiFact. Ali, kako navode, ni u jednoj se ne pominje njena smrt.

Crtana ilustracija kraljice u kovčegu zapravo je izmenjena ranija ilustracija koja navodno prikazuje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u kovčegu, koja se takođe nikada nije pojavila u Simpsonovima.

Izvor: Facebook / Printscreen

Pisac Simpsonovih AI Džin odao je počast kraljici Elizabeti Drugoj na Tviteru uz njenu autentičnu ilustraciju iz crtanog filma.

O slučajevima kada su se dešavanja u Simpsonovima podudarila sa onima iz realnog života pisao je američki portal “Insider”.

 

Naslovna fotografija:  YouTube / Printscreen