Reklamni plakat za vakcinaciju – em nepismen, em fotošopiran

“Don’t forget to donate your childrens organs”, ispisano je navodno na plakatu kojim se ljudi pozivaju da se vakcinišu bez prethodnog zakazivanja. Pored gramatičke greške, ovaj ispis ima još jednu “falinku”. Lažan je. Fotošopiran. 

Ova objava počela je da se širi početkom novembra, a podelio ju je i britanski bend Right Said Fred na svom Tviter profilu.

Iako je Fullfact već raščivijao o čemu se radi,  montirana fotografija je našla ovih dana put do Fejsbuk korisnika sa naših prostora.

“Povraća mi se .. ali bukvalno..

“ NE ZABORAVITE DA DONIRATE ORGANE SVOJE DECE“!!!!!!  piše na reklamnim plakatima istaknutim u centrima za vakcinaciju bez zakazivanja. 

Monstruomi očekuju smrt dece… i obraćaju se roditeljima kao da je normalno da deca umiru”, piše, između ostalog, u jednoj objavi koja se deli.

Foto: Facebook / Printscreen

 

Ali, kao što smo već napisali – ovaj ispis je namontiran. Na originalnoj fotografiji je samo na španskom jeziku napisano: Vakcine protiv kovida ovde, bez prethodnog zakazivanja (Vacunas de COVID aquí, SIN Cita Previa).  

 

 

Odakle je plakat?

 

Plakat koji vidimo na slici stoji na pop-apu na kom se moglo vakcinisati bez zakazivanja. 

Ova pokretna lokacija za vakcinisanje bila je postavljena ispred stadiona Žilet u Foksborou (Masačusets) od 28. do 31. jula ove godine, i to za potrebe kluba New England Patriots koji su tu organizovali kamp za tim.

Po pisanju portala Check Your Fact, nemontirana fotografija se može pronaći i u julskom članku objavljenom na sajtu New England Patriotsa. 

A da je reč o montaži, ovom portalu potvrdio je i Mass General Brigham, neprofitna bolnica sa sedišten u Bostonu, čiji naziv vidimo na plakatu.

 

Foto: patriots.com / Printscreen

 

Dodatni dokaz da je reč o manipulaciji je i video sa sajta NFL (Nacionalna fudbalska liga).

Foto: nfl.com / Printscreen

 

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen/Canva