Putin ne svira himnu Srbije u popularnom video koji se deli na mrežama

Da li Vladimir Putin na klaviru svira himnu Srbije? Ukratko, ne. U pitanju je montaža videa iz 2017. godine.

Tokom prethodnih nedelju dana, imali smo priliku da vidimo različite vidove „podrške ruskom narodu“ — masovnim okupljanjima na ulicama Beograda, ali i još masovnijim objavama na društvenim mrežama. Primer veličanja i romantizacije Vladimira Putina primetan je i u deljenju videa u kome ruski predsednik navodno svira „Bože pravde“.

Tokom zvanične posete Kini povodom konferencije „Jedan pojas, jedan put” u maju 2017. godine, Putin je, čekajući sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, seo za klavir u državnoj rezidenciji Diaoyutai.

Prema Associated Press-u, ruski zvaničnik je svirao delove kompozicija nezvaničnih himni nekadašnjeg Lenjingrada (danas Sankt Peterburga) i Moskve — „Večernju pesmu“ Vasilija Solovjeva-Sedoija i „Moskovski prozori“ Tihona Hrenjikova.

Originalni snimak se može naći na YouTube kanalu agencije Associated Press.

Putin, dakle, nije svirao srpsku himnu.

 

U tri koraka do prave informacije

Najpre, na snimku sa „Bože Pravde“, u donjem desnom uglu vidimo vodeni žig aplikacije za montiranje i editovanje video klipova PowerDirector. To je prvi znak da video nije u potpunosti autentičan, odnosno, da se njime na neki način manipulisalo.

Druga stavka je nepodudaranje muzike i Putinovih pokreta na klaviru. U dosta slučajeva, njegove ruke kasne za kompozicijom koju „izvodi“.

U najmanje tri navrata, kadrovi se ponavljaju kako bi se snimak uklopio u trajanje himne. Originalni snimak traje 42 sekunde, a verzija sa „Bože pravde“ čak 26 sekundi duže — minut i osam sekundi.

Na kraju, jednostavnom pretragom na bilo kom pretraživaču i na YouTube-u, vidimo da je isti snimak Vladimira Putina za klavirom postao meme.

Na kraju, jednostavnom pretragom na bilo kom pretraživaču i na YouTube-u, vidimo da je isti snimak Vladimira Putina za klavirom postao meme.Tako, Putin, navodno svira i popularne pesme poput Despacita, Still D.R.E i Imagine od Džona Lenona u videu nastalom pre par dana u kontekstu ukrajinske krize.

Naslovna fotografija: Printskrin/AP