PornHub ne prikazuje ukrajinsku zastavu korisnicima iz Rusije

Mrežama se ovih dana širi glasina da je PornHub blokirao pristup sajtu za korisnike iz Rusije. Iako brojni internet servisi i društvene mreže zaista onemogućavaju ili ograničavaju pristup ruskim medijima, tvrdnja da PornHub trenutno nije dostupan u Rusiji je netačna.

 

Ubrzo nakon što su najavljene dodatne međunarodne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu, društvenim mrežama je počela da kruži dezinformacija da je PornHub, jedan od vodećih sajtova za odrasle, blokirao ruskim korisnicima pristup svom sadržaju.

Kako tvrde pojedini korisnici Twittera i Facebooka, umesto očekivanog, korisnicima iz Rusije koji su pokušali da pristupe Pornhub-u, očitava se poruka podrške Ukrajini i zastava ove zemlje.

Dezinformacija je krenula sa Twitter profila @root_nomad koji tvrdi da je reč o „sankciji o kojoj niko ne govori“.

 

 

Za ovu tvrdnju, međutim, nema dokaza.

Pristupom sajtu sa ruskom IP adresom dobijenom preko VPN servisa (virtualne privatne mreže) nismo primetili ništa uobičajeno. Ukrajinska zastava se nije učitala, video sadržaj jeste (sakriven na snimku ekrana).

 

Foto: PornHub/Screenshot

 

Kontaktirali smo i nekoliko osoba koje se trenutno nalaze u Moskvi za potvrdu ove teze. Ni oni nisu imali blokiran pristup PornHubu sa mobilnih uređaja.

 

 

 

Novinarka portala Vice, Samanta Kol, takođe je uspela da uđe na sajt sa VPN-om.

 

 

Do objavljivanja ove analize, nismo dobili odgovor od kompanije PornHub povodom ovih tvrdnji.

„Vest“ se proširila i na našim prostorima, pa su je preneli i hrvatski portali Večernji list i Index.hr sa naslovom „Društvene mreže bruje kako je i Pornhub stao na stranu Ukrajine i blokirao Ruse“.

Iako je Večernji list u međuvremenu promenio tekst u samom članku, naslov i opis objave na Facebook-u i dalje sugerišu da je ova tvrdnja istinita.

U međuvremenu, usled velikog naleta propagande i dezinformacija na društvenim platformama, kompanije Meta, Google, Twitter i TikTok blokirale su ili ograničile pristup ruskim medijima RT i Sputnik.

 

Naslovna fotografija: Canva