Od čega su zaista stradala deca iz Afrike sa snimka koji kruži Fejsbukom?

Isti video snimci ili fotografije recikliraju se iz sezone u sezonu - samo sa drugim opisom i u službi promovisanja teorija zavera. Jedan od takvih snimaka je i onaj na kome se navodno nalazi 13-toro dece iz Južne Afrike, i koja su, kako se navodi, umrla u školi od vakcine protiv kovida 19. Snimak postoji, ali na njemu nije ono što se tvrdi. Upozoravamo, snimak koji je deljen može za neke biti uznemirujuć.

“13 dece je umrlo od vakcine Co#&d-19 u školi u Južnoj Africi i bez medijskog izveštavanja, samo postova na Instagramu koje i dalje brišu glavne internet platforme”, piše u opisu iznad video snimka koji je na Fejsbuku podeljen više od pet hiljada puta. 

Oni koji su poverovali da se na snimku zaista desilo ono što piše, dovedeni su u zabludu. Jer, ovaj snimak datira još iz februara 2020. godine i zabeležen je u Keniji, a ne Južnoj Africi kako se tvrdi. (Podsećamo, Kenija je država u Istočnoj Africi.) 

Na snimku vidimo decu koja leže, dok je prostorija preplavljena ljudima koji plaču i uzvikuju. Tačno je da su deca sa snimka nastradala, ali nije tačno da se to desilo zbog vakcina.

Zapravo, u kenijskoj osnovnoj školi Kakamega, 3. februara 2020. godine dogodio se stampedo, koji je bio prouzrokovan komešanjem na trećem spratu ove škole. Epilog stampeda bila je upravo smrt 15 učenika starosti između 10 i 12 godina koji su se nalazili na ovom spratu.

O ovom slučaju izveštavali su mediji, među kojima i BBC, kao i kenijska televizija NTV.

 

Dok je na našem govornom području stradanje ove dece povezano sa korona virusom, to nije bio slučaj kada se prvi put pojavila lažna vest o razlogu njihovog stradanja.

Najpre je marta 2020. fekt-čeking sajt Piga Firimbi, koji je deo kenijskog medija Africa Uncensored raskrinkao lažnu vest koja je kružila o ovom slučaju – da su deca preminula nakon trovanja biskvitima koje su jeli povodom jedne rođendanske proslave u školi. 

 

Upravo se na taj članak osvrnuo i The Observers kada se na društvenim mrežama u junu ove godine ponovo pojavila dezinformacija kako je grupa školaraca, u ovom slučaju iz neidentifikovane države preminula nakon što su pojeli otrovane biskvite.

Inače, Piga Firimbi pronašao je još lažnih tvrdnji uz koje je deljen ovaj snimak. 

Kako pišu, 5. marta 2020. na sajtu GoFundme kreirana je stranica s naslovom “Pomozite porodicama 79 otrovane dece u Africi” uz obrazloženje da se incident navodno dogodio u Togu 27. februara 2020. nakon što su deca pojela slatkiše koje su kupili od uličnog prodavca.

Isti snimak podeljen je februara 2020. na Fejsbuku uz pojašnjenje da su deca u Dedži, u državi Malavi preminula nakon što su ugledala čovekoliko stvorenje na drvetu u blizini škole. 

Jedan portal je čak objavio da je snimak nastao u državnoj bolnici Kaduna u Nigeriji. Po njihovom scenariju, šesnaestoro dece iz razreda otrovalo se hranom na školskoj proslavi.

 

Naslovna fotografija: Canva, ilustracija