Niška klinika na meti teoretičara zavere

Sa portala poznatog po širenju dezinformacija, prethodnih nedelja prelila se na društvene mreže tvrdnja da se na zgradi Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš nalazi masonsko „svevideće” oko. Iako postoje sličnosti, iz ove institucije osporavaju tumačenja teoretičara zavera. Na naše pitanje o ovom simbolu na fasadi, iz Kliničkog centra kažu da nisu upućeni u značenje i simboliku i da to nema veze sa pacijentima. Načelnik klinike doktor Dragan Milić u izjavi za Istinomer demantuje tvrdnje sa mreža i podseća da ovo nije prvi put da se za ustanovu koju vodi vezuju dezinformacije.
Klinika za kardiohirurgiju KC Niš
Foto: YouTube/Branko Bane Lukic/Screenshot

  • Na Fejsbuku i Tviteru pojavile su se tvrdnje da se na zgradi klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš nalazi masonsko „svevideće” oko.
  • Načelnik klinike doktor Dragan Milić demantovao je navode teoretičara zavere, ističući da je reč o običnoj dekoraciji postavljenoj oko sata.
  • Objave na društvenim mrežama ocenili smo kao netačne.

Na portalu Srbin.info početkom jula objavljen je tekst sa naslovom: „Šta će masonsko SVEVIDEĆE OKO na novom Kliničkom centru u Nišu?“. Reč je o objavi koji se oslanja na tvit sa člankom iz 2017. godine, koji ima isti naslov, ali su tema teksta radovi na izgradnji i rekonstrukciji četiri klinička centra u Srbiji, među kojima je i KC Niš. Bez obzira na klikabilan naslov, u ovom članku portala Srbijajavlja.rs nema reči o masonskom oku.

To, ipak, nije sprečilo portal Srbin.info da postavi i pitanje „zašto bi ovaj čest simbol u masoneriji uopšte ukrašavao fasadu naše bolnice”, podsećajući pritom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovu bolnicu opisao kao „najbolje opremljenu i najmoderniju”.

Tumačenje o masonskom oku na fasadi klinike za kardiohirurgiju nepoznati autor teksta vezao je za sat i konstrukciju iznad njega.

Klinika za kardiohirurgiju KC Niš, sat na fasadi i dekoracija u obliku oka
Foto: YouTube/Branko Bane Lukic/Screenshot

Na pitanje Istinomera koja je simbolika konstrukcije oka na fasadi klinike, iz Kliničkog centra Niš stigao je odgovor da je „nakon završetka izgradnje zgrade OJ Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš, lično rukovodilac iste, bez ikakve saglasnosti Uprave niškog Univerzitetskog kliničkog centra (koju inače nije ni tražio, niti bilo koga pitao), izdao nalog da se postavi navedeni simbol, kao i ostale oznake”.

Mi kao zdravstvena ustanova, zaista nismo upućeni u značenje i simboliku istog, ali smo svakako sigurni, da nema nikave veze sa onim, šta se u toj OJ UKC Niš radi i pacijentima koji se tu leče”, poručili su iz UKC Niš.

 

Dekoracija i ništa drugo

 

Govoreći o konstrukciji oka, iz dva dela postavljenoj iznad i ispod sata, načelnik niške Klinike za kardiohirurgiju doktor Dragan Milić kaže za Istinomer da je reč o ornamentu koji nema nikakvu simboliku.

Mi smo napravili ornament, čisto da ne bude sat grubo samo stavljen, ništa drugo. Kao što stavljate ukrasnu lamperiju, kao što stavljate aluminijum okolo”, objašnjava Milić za Istinomer i naglašava da se radi o „umetničkom odrazu, ko kako vidi i kako će da postavi, da ne bude ono samo suvoparno stavljen sat na to mesto”.

Sagovornik Istinomera se osvrnuo i na druge teorije zavera u vezi sa klinikom za kardiohirurgiju, koje su u prethodnom periodu stizale do šire javnosti.

„Verovatno je to povezivanje, zato što smo dobijali tu pomoć od Amerikanaca i te teorije zavere, misticizam i sve ostalo vladaju. Kod nas se pojavilo, pre ne znam koliko meseci, da smo mi tu opremu koju smo dobili od Amerikanaca, jer su oni nama pomogli u opremanju laboratorije, da je laboratorija u stvari američka biološka laboratorija, verovali ili ne”, navodi Milić.

Kakve veze imaju američke biolaboratorije sa klinikom u Nišu?

Sa slučajem američkih biolaboratorija, doktor Milić se vratio u 2022. godinu kada je Srpska stranka Zavetnici nadležnim organima postavila pitanje da li postoje američke biolaboratorije na teritoriji naše zemlje.

„Zahtevamo od Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Ministarstva odbrane, hitan odgovor po pitanju postojanja američkih biolaboratorija na teritoriji Republike Srbije”, saopštili su Zavetnici, a prenela je Politika, uz napomenu da iz ove stranke traže da se „obelodane svi podaci o dosadašnjoj saradnji američke vojske i Medicinskog fakulteta u Nišu”.

Njihovo saopštenje svetlost dana ugledalo je u periodu kada su zvaničnici iz Rusije, Kine i mediji i korisnici društvenih mreža u Srbiji tvrdili da se u Ukrajini se nalazi na desetine „američkih laboratorija za biološko oružje i uništenje Rusa”. (O ovim dezinformacijama smo već pisali.)

Milić je tim povodom, u martu 2022. godine, za Vreme izjavio da „ne postoje u Nišu biološke laboratorije, ni javne ni tajne, izuzev u mašti onih kojima je potrebna pažnja i senzacionalizam“.

On je tada, kako je pisalo Vreme, dodao i da su američka Vojska i ambasada SAD u Srbiji poslednjih nekoliko godina donirale opremu za genetsku laboratoriju Medicinskog fakulteta, da je vrednost te opreme pola miliona evra, i da će se u njoj raditi ispitivanja i tipizacija kancera kod bolesnika različitih vrsta tumora i ispitivanje naslednih bolesti. O novijim donacijama i poseti američkog ambasadora izveštavale su potom i Južne vesti.

 

Šta je interesantno portalu Srbin.info?

 

Tvrdnjama o masonskom oku na fasadi klinike za kardiohirurgiju portal Srbin.info pridružio je i vest o poseti ambasadora Ukrajine u Srbiji Volodimira Tolkača ovoj klinici.

„Interesantno, ukrajinski ambasador u Srbiji je nedavno posetio ovu bolnicu i tom prilikom se sastao sa rukovodiocem klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu koji je tom prilikom zvanično predložio Vladi Srbije da se Ukrajinci ranjeni u ratu leče u njegovoj ustanovi”, naveo je portal Srbin.info, uz tvit koji je nakon susreta sa ukrajinskim ambasadorom objavio doktor Dragan Milić.

 

Teorije zavere glasnije od vesti o funkcionisanju klinike

 

Doktor Dragan Milić je u razgovoru za Istinomer više puta naglasio „svako vidi ono što želi da vidi”, te da on i njegove kolege ne vide ništa drugo osim sata koji pokazuje tačno vreme.

„Ako je glavno pitanje za našu kliniku kakav je sat, kog je simbola i sve ostalo, svaka čast svim tim ljudima koji imaju očito dovoljno vremena da vide neki stvari koje drugi ne vide”, kaže Milić, a zatim dodaje:

„Mi ne dugujemo opravdanje ni za šta, osim za ono što radimo, što je suština našeg posla, a to je koliko smo operacija uradili. Mi, dakle sada, do kraja ove nedelje uradićemo dvestotu operaciju na srcu, što nikada nije bilo u istoriji naše klinike, mi postojimo devet godina. Mi u ovom trenutku imamo još 250 urađenih vaskularnih operacija, to je 450 operacija. Klinika za kardiohirurgiju u Nišu je klinika od strateškog značaja za Republiku Srbiju, ne zato što mi to želimo, nego zato što smo jedina klinika u krugu od 250 kilometara oko Niša, koji rade kardiohirurgiju, koji rade vaskularnu hirurgiju i jedini koji rade transplatacije”, zaključuje načelnik niške klinike za kardiohirurgiju, ponovo ističući da je u odnosu na komentare i teorije zavere koje kruže „najvažnija suština, a to je šta mi radimo, kako radimo i da radimo”.

Oko, masonski hram
Oko, masonski hram Foto: Canva

Svevideće oko nije samo masonsko

Svevideće oko prvobitno je bilo hrišćanski simbol, a najraniji primeri njegove upotrebe vezuju se za renesansni period i predstavljanje boga. Ovaj simbol kod masona nije bio široko rasprostranjen do kasnog 18. veka, da bi se kasnije našao na brojnim crkvama i masonskim zgradama širom sveta. Svevideće oko dovodi se u vezu i sa Iluminatima i mnogim drugim grupama, a najčešća tumačenja su da označava „milosrđe“, „pravdu“ i „budnost“. (Izvor: The Eye of Providence: The symbol with a secret meaning?, bbc.com)

Regularna Velika Loža Srbije (RVLS), koja i danas postoji, prema pisanju BBC-ja, smatra se legitimnim naslednikom Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca. Velika loža SHS, formirana 1919. godine, kasnije je, kada i država menjala ime u Velika loža Jugoslavija.

Kako se navodi na sajtu RVLS, početak i razvoj slobodnog zidarstva na tlu današnje Srbije datiraju još od 18. i 19. veka. U tom prvom periodu, dodaje se na sajtu, sfera slobodnog zidarstva posmatra se odvojeno - za krajeve severno i južno od reka Dunava i Save. Ovo podela je postojala je sve do 1918. kada je došlo do ujedinjenja Vojvodine, severno i Kraljevine Srbije – dela Srbije, južno od ovih dveju reka.