Nemačka ne zabranjuje upotrebu drva za grejanje

Manipulativni članci pogrešno tumače skorašnju odluku Nemačke vlade o izmenama i dopunama Zakona o energetici zgrada.
Canva
  • Na Fejsbuku se dele članci sa pojedinih portala u kojima se tvrdi da je „Nemačka zvanično zabranila prodaju drva običnim građanima kao deo svoje radikalne inicijative Svetskog ekonomskog foruma za ‘spašavanje planete’.
  • Nemačka vlada je u aprilu ove godine donela odluku o izmenama i dopunama Zakona o energetici zgrada, čime je zvanično započet prelazak na grejanje obnovljivim izvorima energije. To, međutim ne znači da je u Nemačkoj zabranjena prodaja drva građanima. Navodna inicijativa Svetskog ekonomskog foruma ne postoji.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

U člancima koje su objavili portali „Nulta tačka” i „Provjeri” tvrdi se da „Nemačka zabranjuje upotrebu drva za grejanje od sledeće godine”.

„Nemačka je zvanično zabranila prodaju drva običnim građanima kao deo svoje radikalne inicijative Svetskog Ekonomskog Foruma-a za ‘spašavanje planete’. Zabrana kupovine drva dolazi kao deo plana koji vodi SEF, koji građanima oduzima mogućnost izbora, udobnosti i mobilnosti, i poklapa se sa planom Nemačke da u potpunosti ukine sisteme za naftu i gas sledeće godine”, piše portal „Nulta tačka”, čiji se članak deli na Fejsbuku.

Izvor: Printscreen

Reč je o dezinformaciji.

Nemačka vlada je u aprilu ove godine donela odluku o izmenama i dopunama Zakona o energetici zgrada, čime je zvanično započet prelazak na grejanje obnovljivim izvorima energije.

„Nacrt zakona o izmjenama i dopunama ZEG-a izradilo je Federalno ministarstvo ekonomije i zaštite klime zajedno sa Federalnim ministarstvom stanovanja, urbanizma i građevinarstva. Nacrt zakona zakonski predviđa prelazak na obnovljive izvore energije za grejanje i proizvodnju tople vode i na taj način inicira i postepeno sprovodi dekarbonizaciju sektora grejanja. Od 2024. obnovljivi izvori energije moraju se dosledno koristiti prilikom instaliranja novih sistema grejanja. To znači da od 1. januara 2024. godine svaki novoinstaliran sistem grejanja mora da radi sa najmanje 65 odsto obnovljive energije, navodi se u saopštenju nemačke vlade.

Ova odluka, međutim, ne znači da Nemačka zabranjuje korišćenje drva za grejanje. Amandman se ne odnosi na postojeće sisteme grejanja, već samo na novoizgrađene zgrade.  

„Od 1. januara 2024. godine svaki novoinstaliran sistem grejanja (u novim zgradama i postojećim zgradama, stambenim i nestambenim zgradama) mora da koristi najmanje 65 odsto obnovljive energije. Postojeći grejači nisu pogođeni i mogu se nastaviti koristiti. Popravke su i dalje moguće. Krajnji rok za korišćenje fosilnih goriva za grejanje je 31. 12. 2044. godine, objašnjeno je u odluci vlade.

Amandman još uvek nije usvojen jer nije pušten u parlamentarnu proceduru, navode kolege iz „Raskrinkavanja.ba” koji su se takođe bavili ovom temom.

Navodna inicijativa Svetskog ekonomskog foruma za „spašavanje planete” koja se pominje u spornim člancima – ne postoji.