Nema dokaza koji potkrepljuju izjavu dr Ejzenstejna da kad “nema vakcina, nema autizma” 

Šta je zajedničko za pokojnog doktora Mejera Ejzenstejna i doktora Endrua Vejkfilda? Obojica su kategorično bili protiv MMR vakcine i tvrdili da je ona povezana s pojavom autizma. Ni jedan ni drugi nisu bili u pravu.

U studiji objavljenoj u Lancetu 1998. godine doktor Endru Vejkfild izneo je rezultate istraživanja koji su navodno pokazali vezu između MMR vakcine i autizma. To je bilo dovoljno da se pokrene talas sumnji prema vakcini i počne da se razvija antivakcinaški pokret.

Ispostavilo se, međutim, da su oni koji su bili sumnjičavi prema pomenutim rezultatima bili u pravu. 

Jedan od njih bio je novinar Brajan Dir koji je o mnogobrojnim nedostacima istraživanja, kao što je nedovoljan uzorak (Vejkfild je ispitivao 12-oro dece koja su navodno imala poremećaje u razvoju), manipulisanje podacima i kršenje etičkih standarda pisao 2004. godine u Sandej tajmsu.

Povezan sadržaj

Sporni rad povučen je 2010. godine, a povezivanje MMR vakcine s autizmom okarakterisano je kao „najštetnija medicinska podvala u poslednjih 100 godina“.

Iako je studija kojom se “dokazuje” veza između MMR vakcine i pojave autizma odavno povučena i diskreditovana, ona i dan-danas mnogima služi kao argument u prilog tezi da vakcine izazivaju autizam. 

Stav da vakcine imaju veze s pojavom autizma branio je i pokojni doktor Mejer Ejzenstejn, čije su izjave našle put do društvenih mreža.

“Moji partneri i ja smo imali preko 35.000 pacijenata, koji nikada nisu bili vakcinisani. Znate li koliko slučajeva autizma smo videli? NULA, NULA! NEMA VAKCINA, NEMA AUTIZMA! 

Dr Meyer Eisenstein, MD, USA”, piše na vizualu koji se deli Fejsbukom.

Foto: Facebook/Printscreen

 

Ovaj lekar je 1973. godine osnovao kliniku pod nazivom Homefirst, a inače je radio sa Amišima, koji su poznati po specifično konzervativnom načinu života i koji ne vakcinišu decu. 

Elem, duža verzija njegove izjave delila se i na engleskom jeziku još prošle godine. 

 

 

“Pre 40 godina, kada sam počeo da radim, samo jedno u 10.000 dece je imalo autizam. Sada jedno u 100. Šta je jedina razlika koju smo videli? Prekomeran broj vakcina koje se danas daju deci. Moji partner i i ja imamo više od 35.000 pacijenata koji nikada nisu bili vakcinisani. Znate li koliko smo slučajeva autizma videli? NULA, NULA. Držim se ove izjave već 40 godina: ‘NEMA VAKCINA, NEMA AUTIZMA’”, piše na vizualu na engleskom jeziku.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2Ql9LkGf6ok&ab_channel=MayerEisenstein

 

Šta kažu naučnici?

 

Majkl Ficpatrik, lekar iz Barton Haus zdravstvenog centra, je kategoričan –  MMR vakcina ne izaziva autizam

A profesor Mark Pepis, ekspert u oblasti imunologije sa Univezitetskog koledža u Londonu kaže sledeće:

“Ne postoji apsolutno ni jedan jedini dokaz da vakcinacija bilo koje vrste uzrokuje autizam.”

Isto potvrđuju i sa Medicinskog instituta u SAD. 

Kako navode, godinama unazad naučnici su pokušavali da nađu bilo kakvu vezu između autizma i vakcine, ali nije je bilo.

Ima, pak, nekoliko istraživanja koja su identifikovala pojavu simptoma autizma kod dece pre imunizacije MMR vakcinom; neka novija istraživanja pokazala su da se rani znakovi autizma mogu pojaviti u materici, dakle, čak pre rođenja deteta.

Mnogo vakcina ne znači mnogo štete
Antivakcinaške grupe izrazile su i bojazan da je broj vakcina koje se daju deci veliki i da te količine mogu uticati negativno na imuni sistem dece.

Takva tvrdnja opovrgnuta je 2013. godine; studija bazirana na ispitivanju više od 200 dece nije pokazala da se rizik od autizma povećava zbog broja vakcina koje se daju deci. Isto su zaključili i iz Medicinskog instituta u SAD-u.


Naslovna fotografija: Istinomer kolaž