Nećete dobiti novčanu nagradu ako oženite Islanđanku

Muška populacija u ovoj nordijskoj zemlji nije u protekloj deceniji zaostajala za ženskom, niti je islandska vlada u bilo kom momentu nudila novčanu nagradu muškarcima koji ožene državljanku te zemlje.

 

Neke lažne vesti se uporno “vraćaju iz mrtvih”, čak i godinama nakon što su fekt-čekeri dokazali da se radi o dezinformaciji. Upravo to je slučaj s naslovom “Vlada Islanda nudi vam 10.000 dolara ako oženite Islanđanku” koji je odnedavno ponovo aktuelan na Fejsbuku.

Jedna od objava na Fejsbuku zapravo prenosi članak sajta luftika.rs u kojem se kaže da je razlog za ovu “ponudu” islandske vlade skriven u podatku da je “ženska populacija na Islandu stalno u porastu, te se iz godine u godinu povećava broj žena koje nisu u prilici da nađu muškarca”.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

U članku se čak pominje da je ova najnovija “vest” zapravo usledila nakon što se u medijima pojavila dezinformacija da vlada Islanda planira da poveća svoju populaciju koja je poslednjih godina u konstantnom padu.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 14. 10. 2020.

“Da problem bude još veći, ženska populacija je stalno u porastu, te se iz godine u godinu povećava broj žena koje nisu u prilici da nađu muškarca. Islandska vlada je stoga odlučila da na vrlo interesantan način pokuša rešiti ovaj problem. Odlučili su da početkom sledeće godine poklone 10.000 dolara svima onima koji su spremni da ožene ženu s Islanda”, navodi se u tekstu.

Ispostaviće se, ipak, da je i najnovija vest netačna.

Islandska vlada je ovo više puta demantovala, o čemu je AFP pisao u martu 2020. godine.

Portparol počasnog generalnog konzulata Islanda na Tajlandu Chamnarn Viravana rekao je, 6. marta ove godine u razgovoru za AFP, da Vlada Islanda ne deli nikakve novčane nagrade.

Netačna je i konstatacija da muška populacija u ovoj nordijaskoj zemlji već godinama zaostaje za ženskom. U stvari, tokom poslednje decenije, broj muškaraca na Islandu je bio za nijansu veći od broja žena, pokazuju podaci Odeljenja za populaciju Ujedinjenih Nacija (United Nations Population Division).

“Islandska” prevara kruži medijima i društvenim mrežama još od 2016. godine. Islanđanke su, kako su još tada izvestili portali Iceland Monitor i Reykjavik Grapevine, dobijale veliki broj zahteva za prijateljstvo i poruka od “udvarača” iz drugih zemalja koji su bili zainteresovani za ovu lažnu ponudu.

Priča je, kako piše Raskrinkavanje.ba, navodno potekla sa bloga “The Spirit Whispers”, koji je u međuvremenu ugašen, a čija Fejsbuk stranica upućuje na to da potiče sa bliskoistočnog podneblja.

Naslovna fotografija: Pixabay