Ne postoje dokazi da u Nemačkoj decu uče da mrze Rusiju

Na društvenim mrežama se sve češće pojavljuju tvrdnje da se đaci u Nemačkoj podučavaju da gledaju na Rusiju kao na „čudovište“ i „okupatora“, te da bi je trebalo mrzeti. Međutim, detaljna analiza pokazuje da, osim izjava jedne proruske aktivistkinje — ne postoji nijedan relevantan dokaz koji bi podržao ove tvrdnje.
Izvor: Facebook/Printscreen
  • Na društvenim mrežama dele se neistinite teze po kojima se u nemačkim školama deca uče da mrze Rusiju.
  • U tekstu sa dezinformacionog portala IN4S ne postoji ni jedan konkretan dokaz koji bi ukazao da je ova tvrdnja istinita.
  • Objave sa ovom tvrdnjom ocenjujemo kao neosnovane.

Portal IN4S je početkom juna objavio tekst sa naslovom: MRŽNJA OD MALIH NOGU! U Nemačkoj đake uče da je Rusija “čudovište” i “okupator” i da treba da je “mrze”.

U nastavku teksta se navodi sledeće: „Jedna mala Ruskinja je pomagala u učenju dečaku iz Ukrajine, ali je on jednog dana, čim je ušao u školu, odmah počeo da je tuče. Objasnio je da je to učinio zato što su mu ruski vojnici zarobili oca, vojnika ukrajinskih oružanih snaga“,

Za ovu anegdotu, kao glavni izvor u tekstu i objave na društevnim mrežama sa ovom tvrdnjom, navodi se izvesna nemačka državljanka ukrajinskog porekla, Elena Kolbasnikova.

Međutim, Kolbasnikova je poznata proruska aktivistkinja koja je do skoro sa svojim partnerom živela u Nemačkoj. 

Dvoje proruskih aktivista u Nemačkoj, koji su povezani sa Kremljom, napustila su Nemačku i preselili su se u Rusiju, rekao je advokat ovog para u saopštenju u ponedeljak”, pisao je Rojters (arhivirano, 3. jun 2024. godine).

*********************************

Prema pisanju Rojtersa, Elena Kolbasnikova, poreklom iz Ukrajine, živela je u Nemačkoj. Koristeći flajere i društvene mreže, učestvovala je u organizovanju demonstracija i niza drugih proruskih događaja.

Kolbasnikova je 2022. stekla status javne ličnosti u pojedinim antiestablišmentskim krugovima u Nemačkoj, nakon što je rekla da je otpuštena sa posla medicinske sestre zbog „rusofobije“. Rojters ove teze nije mogao nezavisno da potvrdi.

Maks Šlund (prvobitno Rostislav Tesljuk, promenio je ime u Maks Šlund nakon što se preselio u Nemačkoj pre 10 godina) suprug je Elene Kolbasnikove i igrao je značajnu ulogu u organizovanju proruskih protesta u Nemačkoj. Bivši oficir ruske vazduhoplovne divizije, Šlund se preselio u Nemačku 2012. godine i usvojio novi identitet. Šlund je navodno povezan sa ruskim entitetima pod međunarodnim sankcijama, uključujući rusku vladinu agenciju optuženu za širenje narativa Kremlja. 

Šlund i Kolbasnikova su organizovali demonstracije i događaje koji podržavaju ruski stav u sukobu u Ukrajini. Njihove aktivnosti uključuju distribuciju pomoći u ruskoj kontrolisanoj istočnoj Ukrajini i učestvovanje u događajima koje podržavaju ruski zvaničnici. Uprkos njihovom javnom prisustvu, Šlund je odbio da odgovori na detaljna pitanja o svojim postupcima i vezama, odgovarajući prezrivo na upite novinara.

*********************************

Kako u tekstu ne postoje stvarni dokazi da se ovaj događaj zaista odigrao. Istražujući javno dostupne informacije nismo došli do materijala koji bi potvrdili ovaj događaj poput izjava škole, roditelja ili medija. Tekstove na portalima IN4S i Intermagazin, kao i povezane objave na društvenim mrežama, stoga, ocenjujemo kao neosnovane.