Ne, maloletnim licima koja su ubila mače nije naplaćena kazna od 1200 dinara

Zgrozili su društvene mreže klipom koji pokazuje kako sadistički ubijaju mače, ali tim maloletnim licima nije izrečena novčana kazna u vrednosti od 1200 dinara, kako se tvrdi u skorašnjoj Fejsbuk objavi, koja je za samo jedan dan imala više od 200 hiljada pregleda. Iz PU Leskovca i iz Višeg javnog tužilaštva u istom gradu saznali smo u kojoj se fazi nalazi taj krivični postupak.

 

Fejsbukom je u utorak veče 15. septembra počeo da cirkuliše video zapis na kojem maloletnik iz sve snage baca mače o zemlju i na taj način ga ubija. Video snimak je zabeležio njegov takođe maloletni drugar.

Prizor zlostavljanja i ubijanja nedužne životinje izazvao je burne reakcije korisnika društvene mreže, ali je i pokrenuo dezinformaciju o kazni za maloletnike.

Povezan sadržaj

U Fejsbuk objavi, koju je za samo dva dana videlo više od 200 hiljada ljudi, tvrdi se da je mladićima “naplaćena kazna od 1.200 dinara, te da su potom “pušteni iz policijske stanice”.

“Dva momka iz Leskovca koji su juče ubili mače sa ulice, treskajući ga o zemlju svom silinom, snimili se i postavili snimak na mrežu! Privedeni, naplaćena im je kazna od 1.200 din i potom pušteni. Poznaje li ih neko? Delite da svi saznaju za ovakve monstrume, da se sazna ko su imenom i prezimenom i ko su im porodice.”

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Za Istinomer je Boban Zdravković, portparol policijske uprave grada Leskovca, rekao da “određivanje novčanih kazni nije u nadležnosti policije”, te da “ovim mladićima nije naplaćena nikakva, pa ni kazna od 1.200 dinara”, nego je slučaj, nakon saslušanja osumnjičenih, “prosleđen Višem javnom tužilastvu u Leskovcu”.

Pravni tim Crte za Istinomer objašnjava da “policija postupa po nalogu tužilaštva, a da je tužilac taj koji rukovodi (pretkrivičnim) postupkom i istragom” te da “policija ne izriče nikakve novčane kazne, već to radi sud”.

Kako kažu, procedura je takva da nakon pribavljanja izveštaja od policije o prikupljenim dokazima i nakon saslušanja okrivljenih, javni tužilac odlučuje da li će pokrenuti pripremni postupak prema maloletnim učiniocima krivičnog dela pred nadležnim sudom. A zatim će Viši sud u Leskovcu doneti konačnu odluku o vrsti krivične sankcije.

Od Višeg Javnog tužioca u Leskovcu Ljijane Zlatanović Janković, Istinomer je danas dobio informaciju da je VJT u Leskovcu “pokrenulo pripremni postupak prema maloletnim učioniocima krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životanja iz člana 269. Krivičnog zakonika.”

Zlatanović Janković je navela da će “po okončanja pripremnog postupka i postupka po predlogu za izricanje vaspitne mere, Viši sud u Leskovcu doneti odgovarajuću odluku prema maloletnicima”.

U članu 63 Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, navodi se da “javni tužilac za maloletnike podnosi zahtev za pokretanje pripremnog postupka sudiji za maloletnike nadležnog suda. Ako se sudija za maloletnike ne složi sa zahtevom, zatražiće da o tome odluči veće za maloletnike višeg suda”.

Naslovna fotografija: Pixabay