Ne, Italija ne organizuje Mesec porodice umesto Meseca ponosa

Sa početkom obeležavanja junskog Meseca ponosa u mnogim delovima sveta, pojedini korisnici društvenih mreža na našem govornom području šire dezinformaciju da je italijanska konzervativna vlada umesto „Prajda“, u ovoj zemlji organizovala kontraprogram — Mesec porodice i veličanje tradicionalnog koncepta braka između muškarca i žene.
porodicne vrednosti canva

Italijanska premijerka Đorđa Meloni odlučila je da se suprotstavi „Mesecu ponosa“ pokretanjem „Meseca porodičnog ponosa“ koji će promovisati tradicionalnu porodicu”, navodi se u viralnim objavama na Fejsbuku.

Dezinformacija je potekla iz tvita od 1. juna 2023. godine o „Mesecu porodice u Italiji” u kom se prikazuju transparenti sa oznakama udruženja protiv abortusa, a za „tradicionalnu definiciju porodice kao zajednicu između muškarca i žene“.

Međutim, ni premijerka ni drugi članovi italijanske vlade nisu organizovali Mesec porodice umesto Meseca ponosa — štaviše, takva inicijativa u Italiji nikad nije ni pomenuta.

Vlada nije objavila to dešavanje, a koliko znamo, nije bilo ni predloga“, rekao je za AP Jakopo Koge, portparol udruženja „Pro Vita & Famiglia“ (Za život i porodicu) sa sedištem u Rimu koja se protivi abortusu i istopolnim brakovima. „Dokaz da se radi o lažnoj vesti može se naći i u činjenici da nijedan italijanski medij to nikada nije ni spomenuo, zaključuje Koge.

Takođe, organizovanje Meseca porodice u cilju suprotstavljanja LGBTQ+ Meseca ponosa nije nešto što naša organizacija pokušava da uradi“, napominje Koge za AP.

Sa druge strane, Vinćenco Brana, portparol Arcigej, istaknute LGBTQ+ nevladine organizacije iz Bolonje, složio se Kogeovim zaključkom i dodaje da bi se LGBTQ aktivisti snažno usprotivili takvoj ideji ukoliko bi ikada došlo to njenog ostvarenja.

Neke od objava sa dezinformacijama o junu kao Mesecu porodice u Italiji, plasiraju i snimke sa majskog marša „Manifestazione Nazionale per la Vita,“ (Nacionalna demonstracija za život) koju organizuje Udruženje za Dan porodice protiv abortusa i LGBTQ+, ističe Gabrijel Manji za USA Today, profesor političkih nauka i osnivač LGBTQ+ Političke istraživačke inicijative na Univerzitetu Lojola Merimaunt u Los Anđelesu. Manji dodaje da Meloni i drugi italijanski političari zaista, do sada, nisu davali takve radikalne najave.

Meloni i njeni politički saveznici su u prošlosti prisustvovali pomenutim marševima, kaže Manji i dodaje da bi to mogao biti izvor konfuzije na mrežama.

„Ovi marševi jesu bili i za prava na život i protiv LGBTQ prava”, navodi Manji.

Fokus marševa bilo je protivljenje abortusu, istopolnim brakovima, ali i pravu istopolnih parova na surogat majčinstvo i proces usvajanja dece — što se pravda težnjom za odbranom tradicionalne porodice i suprotstavljanje takozvanoj „rodnoj ideologiji“, zaključak je sagovornika AP-a.

 

Bez najave Meseca ponosa na sajtovima vlade i u italijanskim medijima

 

Ni na zvaničnom sajtu italijanske vlade nismo pronašli nikakve rezultate za italijanski naziv navodno zvaničnog Meseca porodice (Mese dell’orgoglio familiare).

Osim toga, ni la Repubblica i Corriere della Ser — dva najtiražnija italijanski lista — nisu objavila „vesti” o održavanju Meseca porodice kao kontra-program Mesecu ponosa. Stranica vodeće italijanske novinske angencije, Agenzia Nationale Stampa Associate (ANSA), takođe ne pokazuje ni jedan članak o navodnoj vladinoj odluci o junskoj proslavi tradicionalnih porodičnih vrednosti. Ni strani mediji nisu izvestili o ovoj „manifestaciji”.

Naposletku, ni zvanični Facebook nalog italijanske premijerke Đorđe Meloni ni u jednoj objavi ne pominje održavanje Meseca porodice ovog juna.

Sa druge strane, postoji mnogo dokaza o nedavnim proslavama LGBTQ+ zajednice širom Italije. Parada ponosa u Rimu održala se 10. juna, nakon čega su usledili i događaji u drugim italijanskim gradovima tokom vikenda.

Centralne manjfestacije u okviru Meseca ponosa u Italiji planirani su za svaki vikend u junu u Rimu, Milanu, Palermu, Napulju i Bariju.

Meloni je prva italijanska premijerka čija je stranka na krajnjem desnom kraju političkog spektra. U jesen 2022. godine, svega mesec dana pre preuzimanja dužnosti nove premijerke, Italija je usvojila „Nacionalnu LGBT+ strategiju“ za period između 2022. i 2025. Nacionalna LGBT+ strategija 2022-2025, kako izveštava Rojters, ima za cilj borbu protiv diskriminacije lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba u školama, univerzitetima, bolnicama, zatvorima, sportskim klubovima i na radnom mestu uopšte. Prošlog oktobra, uoči usvajanja pomenute strategije, Rojters je izvestio da je Meloni bila protiv poništavanja postojećih zakona o LGBT pravima i abortusu, ali je takođe isključila njihovo produženje (nakon 2025. godine). Nacionalno konzervativna stranka Braća Italije koju predvodi Đorđa Meloni je otvoreno protiv istopolnom roditeljstvu i idejama o „rodno fluidnim“.

Dakle, do sada nema dokaza da je premijerka Italija Meloni najavila „Mesec porodičnog ponosa”. Obe strane — i portparoli LGBTQ+ organizacija kao i takozvane „pro-life” grupe protiv abortusa — demantuju ovu dezinformaciju i tvrde da se odluka o odrzavanju Meseca porodice nikada nije najavila, a kamoli usvojila.

Naslovna fotografija: Canva