Na viralnom snimku nisu ni borbeni, ni kovid dronovi, nego poljoprivredni multikopteri

Na snimku koji se širi našim govornim područjem nisu prikazani ukrajinski „kovid dronovi“, već poljoprivredni multikopteri koji se koriste u primeni sredstava za zaštitu useva.
Foto: Printscreen / Facebook

Sredinom aprila, ruski mediji su objavili vest da su pripadnici ruske vojske, navodno, pronašli borbene bespilotne letelice u jednoj od napuštenih ukrajinskih oblasti.

„Pretpostavlja se da se dronovi koriste za raspršivanje otrovnih supstanci za nanošenje štete ruskim oružanim snagama, civilma i poljoprivrednim površinama“, kaže ruski vojnik za RT.

Slične tvrdnje pronašli smo i u desetinama javnih objava na Fejsbuku, Tviteru, ali i portalima Srbin.info i Pravda.

Foto: Printscreen / Facebook

Bespilotne letelice su, prema navodima ruskih medija, opremljene rezervoarima od 30 litara i raspršivačima, dok su položaji ruske vojske bili „uneti u sistem dronova“.

„Kijev je pažljivo pripremao sabotažu“, prenosi ruska „Zvezda”.

U vezi sa ovim „pronalaskom“, zamenica predsednika Državne dume Ruske Federacije Irina Jarovaja izjavila je da će „ova informacija biti razmotrena i tokom istrage prethodno otkrivenih biolaboratorijskih aktivnosti“.

 
Letelice za useve, ne za širenje zaraznih bolesti

 

Međutim, na snimcima ruskih medija ne nalaze se borbeni niti „kovid dronovi“ — već poljoprivredni multikopteri AGRAS T30, kompanije DJI. Ove letelice se koriste za prskanje useva, a pomenuti model zaista poseduje tridesetolitarski rezervoar čime je omogućeno „efikasno pokrivanje useva i do 40 hektara na sat“.

***

U komentaru za ukrajinski faktčeking portal StopFake, iz Udruženja vlasnika dronova Ukrajine rekli su da letelice sa snimka pripadaju jednoj poljoprivrednoj kompaniji iz Hersonske oblasti. Prema navodima ovog udruženja, vlasnik nije uspeo da pravovremeno skloni multikoptere pre okupacije Hersona, dodajući da ih je ruska vojska „jednostavno ukrala“.

Tvrdnja da su dronovi korišćeni za hemijske napade i „raspršavanje kovida“ kosi se sa činjenicom da su letelice sa snimka nove – tek izvađene iz pakovanja, čiste i sa zaštitnom folijom na upravljačima, tako da objave o pronalasku „kovid dronova“ ocenjujemo kao još jednu dezinformaciju.

 

Naslovna fotografija: Printscreen / Facebook