Na viralnom snimku nije ni NLO ni „prirodna pojava”

Američki studio za dizajn nakita zbunio je korisnike društvenih mreža svojom novom kampanjom.
Canva
Canva
  • Na Fejsbuku se deli video snimak čudne pojave na nebu koja prikazuje nešto poput svemirske letelice.
  • Video je kreirao američki studio za dizajn nakita „Vitaly”, u sklopu kampanje za njihov novi logo.
  • Objavama na Fejsbuku nedostaje kontekst.

Korisnici Fejsbuka dele video snimak koji prikazuje dečaka na krovu zgrade kako posmatra misterioznu pojavu na nebu, koja podseća na svemirske letelice kakve smo navikli da vidimo u naučno-fantastičnim filmovima. 

Video se deli uz tvrdnje da je nastao u Milanu i pitanje da li se radi o prirodnoj pojavi, dok su neki korisnici Fejsbuka sigurni da je reč o NLO. Snimak je podeljen preko 13 hiljada puta.

Izvor: Facebook / Printscreen

Obrnuta pretraga jednog skrinšota snimka među rezultatima upućuje na veb sajt „Milled”, koji arhivira njuzletere brendova, gde je objavljen sporan video misteriozne pojave na nebu, u gif formatu.

Radi se o marketinškoj kampanji američkog studija za dizajn nakita „Vitaly”. 

Kreativni direktor studija za dizajn i izradu nakita od nerđajućeg čelika, Zak Vitielo, objasnio je u njuzleteru da su želeli da novi logo studija – takozvani simbol „Glyph” – predstave javnosti na drugačiji način.

„Želeli smo da predstavimo Glyph na dramatičniji način nego da samo kažemo: ‘Hej, pogledajte naš novi logo.’ Zamišljali smo da Glyph ‘dolazi’ na Zemlju – neka vrsta onostranog entiteta, obavijenog misterijom”, naveo je Vitielo.

Vitaly Facebook Screenshot

Originalan video dečaka koji posmatra misteriozan prizor na nebu prvobitno je objavljen na TikTok nalogu studija „Vitaly”, uz referencu na nedavno saslušanje bivših oficira obaveštajne službe pred američkim kongresom o NLO. 

U opisu video snimka navodi se: „we didn’t see nuthin. #uaphearing #congress #ufo #aliens”, u prevodu „ništa nismo videli #saslušanje #kongres #nlo #vanzemaljci”.

@vitalydesign

we didn’t see nuthin. #uaphearing #congress #ufo #aliens

♬ original sound – Vitaly

***

Bivši oficiri izneli su 26. jula ove godine pred američki kongresom tvrdnje da „SAD imaju razvijen program kojim pronalaze letelice vanzemaljskog porekla”, a zatim da „uz pomoć tzv. revirzibilnog inžinjeringa prave identične letelice”, preneo je „EuroNews”. Oni su govorili o tajnom programu, susretima sa NLO, pronađenom biološkom materijalu koji je navodno neljudskog porekla, ali i o strahu pilota da o tome govore, zbog navodne odmazde protiv uzbunjivača.