Na viralnim fotografijama nije pasoš Baraka Obame, nego njegovog oca

Korisnici društvenih mreža uporno recikliraju dezinformaciju o dokumentima koja navodno dokazuju da je bivši predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama rođen u Keniji.
  • Na društvenim mrežama dele se fotografije pasoša uz tvrdnje da dokazuju da je bivši američki predsednik Barak Obama „rođen u Keniji”, zbog čega „nikada nije mogao da postane predsednik SAD”.
  • Na fotografijama nije pasoš bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, već njegovog oca Baraka Obame Starijeg. Barak Obama je rođen u gradu Honolulu u američkoj državi Havaji.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Malik Obama, polubrat po ocu bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, objavio je 12. aprila 2023. godine na društvenoj mreži X fotografije starog britanskog pasoša na kojem piše ime „Gospodin Barak Husein Obama” i mesto izdavanja „Najrobi u Keniji”. Malik je fotografije objavio uz opis „pokušao sam da nateram foliranta da stavi ovo u svoju biblioteku, ali on nije hteo”, i tako pokrenuo viralne tvrdnje, aktuelne na mrežama i godinu dana kasnije, da američki predsednik Barak Obama „nije smeo biti izabran za predsednika, jer nije rođen u SAD” – što je jedan od preduslova za kandidaturu, prema Ustavu SAD. 

Činjenica je, međutim, da na fotografijama nije pasoš bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, već njegovog oca Baraka Obame Starijeg. Barak Obama Stariji je rođen u Keniji, a njegov sin Barak Obama je rođen u gradu Honolulu u američkoj državi Havaji.

Malik Obama je u nizu na X-u istog dana (12. aprila 2023. godine) objavio fotografiju stranice pasoša na kojoj se vidi fotografija Baraka Obame Starijeg. 

Malik je potvrdio za „AP” da pasoš pripada njihovom ocu, Baraku Obami starijem, a ne njegovom polubratu, bivšem predsedniku SAD. Detalji u pasošu poklapaju se sa poznatim podacima o Baraku Obami starijem.

Pored toga, pasoš je izdat 29. aprila 1959. – dve godine pre nego što je bivši predsednik rođen 4. avgusta 1961. godine.

Teoriju zavere da Barak Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama godinama je promovisao bivši američki predsednik Donald Tramp. 

Prema Ustavu SAD novoizabrani predsednik mora biti rođeni građanin SAD.

Malik Obama je u izjavi za „BBC”, pred predsedničke izbore u SAD 2016. godine, rekao da će glasati za republikanskog kandidata Donalda Trampa, dok je svog polubrata po ocu Baraka Obamu optužio da je „okrenuo leđa svojoj porodici”.

Malik Obama je kenijsko-američki biznismen i bivši politički kandidat za guvernera okruga Siaia u Keniji na izborima 2013. godine.