Na snimku nisu građani Tel Aviva koji paniče, već obožavaoci britanskog pevača

Kao odgovor na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, Iran je sredinom aprila poslao skoro 300 dronova i raketa na Izrael. Za to vreme se na društvenim mrežama proširio manipulativni snimak koji navodno prikazuje ljude koji, usled napada Irana na Izrael, panično trče ulicama. Međutim, na snimku su obožavaoci britanskog pevača Luja Tomlinsona, snimljeni neposredno pred nastup kantautora u Buenos Ajresu.
Panika u Tel Avivu
Izvor: Facebook/InVid/Printscreen
  • Na društvenim mrežama se deli snimak koji prikazuje „napad Irana na Izrael” i „paniku na ulicama” Tel Aviva.
  • Na snimku vidimo hotel „Four Seasons” u Buenos Ajresu i obožavaoce britanskog pevača Luj Tomlinsona koji hrle ka njemu.
  • Objave i snimke ocjenjujemo kao netačne i obmanjujuće.

Iran je 13. aprila 2024. poslao 300 dronova i raketa na Izrael kao odgovor na napad iranskog konzulata u Damasku, glavnom gradu Sirije. Tom prilikom poginulo je više oficira Iranske garde, prenosi Bi-Bi-Si na srpskom

Uoči napada Irana na Izrael, na Telegramu i na društvenim mrežama su se pojavile objave sa snimkom uz opise: „panika na ulicama Izraela”, „panika u Tel Avivu”, „Iran napao Izrael”.

Na Fejsbuk stranici Dijaspora.info smo našli video u kom se navodi: „Velika panika trenutno vlada u Tel Avivu od kada je Iran napao Izrael.”

Dijaspora Info Facebook reel
Izvor: Facebook/Printscreen

Ključni kadrovi iz In VId alatke

Pored Fejsbuka, pretragom ključnih reči na Guglu sporni video smo pronašli i na Instagram nalogu portala „TRT Balkan”.

Osim spornog snimka, u istom Instagram rilu (reel, eng.) se nalaze i drugi snimci koji navodno prikazuju „napad Irana na Izrael”.

Međutim, drugi snimak is rila je iz 2023. godine, ne i aprila 2024. godina. Tal Hagin, istraživački novinar  koji se bavi temom izralesko-palestinskog konflikta, navodi da radnja iz trećeg snimka jeste smeštena u Izraelu, ali i da nije jasno šta se njemu prikazuje.

Takođe, video uz natpis „panika na ulicama Izraela” pronašli smo i u Telegram grupi „Slovenski medved”. 

Telegram objava o navodnom napadu Irana na Izrael
Izvor: Telegram/Printscreen

Pomoću InVid alatke, izvukli smo ključne kadrove snimka i obrnutom pretragom fotografija pronašli izvore, kao i datum njegovog nastanka. 

Kako prenose na portalu AFP Činjenice, reč je o snimku koji je verovatno nastao 6. aprila u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu i prikazuje obožavaoce britanskog pevača Luja Tomlinsona, nekadašnjeg člana benda „One Direction”.

U jednom od videa sa turneje u Buenos Ajresu (počinje od 5:30) sa zvaničnog Instagram naloga Tomlinsona, uočavamo visoku zgradu u osmom minutu (označena na slici dole), a 20 sekundi pre toga kako pevač izlazi iz hotela „Four Seasons”.

Printscreen Instagram snimka ispred hotela Four Seasons
Izvor: Instagram/Louist91/Printscreen

Visoku zgradu smo gelocirali uz pomoć Gugl Mapa i nalazi se blizu hotela „Four Seasons” u Buenos Ajresu.

Okrugla zgrada u blizini hotela Four Seasons
Izvor: GoogleMaps/Printscreen

Pod drugim uglom vidi se kadar koji se vidi u snimku koji se deli mrežama

Hotel Four Seasons u Buenos Arjesu
Izvor: GoogleMaps/Printscreen

Ovo je još jedan slučaj manipulacije kada se koristi autentičan, često stari, snimak uz obmanjujuć kontekst. Dakle, na snimku koji kruži internetom na raznim jezicima, ne prikazuje se „panika u Tel Avivu”, niti „napad Irana na Izrael” već su to obožavaoci britanskog pevača Luja Tomlinsona koji se nalaze ispred hotela „Four Seasons” u Buenoj Ajresu

O ovoj temi pisali su i na portalima Raskrinkavanje.me и AFP Činjenice.