Na mrežama se dele dezinformacije o povezanosti mRNA vakcina sa slučajevima karcinoma u Japanu

Stara dezinformacija o milionima smrtnih slučajeva od mRNA vakcina u Japanu pojavila se na mrežama u osveženoj verziji - tvrdi se, ponovo bez dokaza, da su mRNA vakcine navodno uzrokovale eksploziju bolesti raka među japanskim stanovništvom.
  • Na društvenim mrežama dele se tvrdnje da će Japan zabraniti mRNA vakcine zbog „porasta turbo raka među vakcinisanima”.
  • Posredi je manipulativno tumačenje studije japanskih naučnika koja nije prošla zvanične recenzije i koja ne nudi dokaze za pretpostavke koje su u njoj iznete. Zvaničnici Japana demantovali su da uvode zabranu mRNA vakcina i da su one uzrokovale bolest karcinoma među vakcinisanima.
  • Objave na Fejsbuku ocenili smo kao netačne.

Portali „Nulta tačka” i „Srbin.info” objavili su članke u kojima se u naslovima navodi da će „Japan zabraniti mRNA vakcine zbog porasta turbo raka među vakcinisanima”. Tekstovi se baziraju na navodnim „tvrdnjama japanskog onkologa Masanorija Fukušime”, kojem je, prema pisanju ovih portala, „japanska vlada naložila da istraži zašto je broj smrtnih slučajeva u Japanu naglo porastao poslednjih godina”. 

„Njegovi nalazi su bili konačni: mRNA je uništila imuni sistem i otvorila Pandorinu kutiju autoimunih bolesti, neurodegenerativnih bolesti, raka i infekcija. Profesor ima strašno upozorenje za one na Zapadu – ne slušajte mejnstrim medije i velike farmaceutske kompanije jer se oni ne bave naukom, već eugeničkim eksperimentom, a pokazali su se kao neprijatelji naroda”, piše u člancima koji se dele i citiraju na Fejsbuku.

Tekstovi koji se dele na mrežama preuzeti su sa američkog portala „The People’s Voice” koji redovno plasira dezinformacije. Posredi je manipulativno tumačenje studije japanskih naučnika koja nije klinički revidirana i koja ne nudi dokaze za pretpostavke koje su u njoj iznete. Zvaničnici Japana demantovali su da uvode zabranu mRNA vakcina i da su one uzrokovale bolest karcinoma među vakcinisanima.

„Japan nije proglasio nacionalnu vanrednu situaciju zbog navodne eksplozije slučajeva raka”, rekao je zvaničnik ministarstva zdravlja za „Rojters”, dodajući da „mRNA vakcine ne izazivaju rak”.

Reč je o manipulativnoj interpretaciji studije „Povećana smrtnost od raka prilagođena starosti nakon treće doze vakcine od mRNA-lipidnih nanočestica tokom pandemije COVID-19 u Japanu”, koju je objavio medicinski časopis „Cureus” 8. aprila ove godine.

Autori studije uradili su statističku analizu javno dostupnih nacionalnih podataka o stopama smrtnosti od raka tokom pandemije (2020-2022) u poređenju sa onim što bi se očekivalo na osnovu smrti od raka pre pandemije (2010-2019). Zatim, u analizi, oni razgovaraju o „mogućim objašnjenjima” za svoje nalaze, uključujući vezu sa vakcinama, piše „Rojters”.

U radu se napominje da nalazi nisu klinički validirani i da je potrebna dalja analiza vakcinalnog statusa. 

Međutim, problem je što „studija bez dokaza pretpostavlja da su vakcine uzrok stope smrtnosti od raka koju primećuju”, rekao je Džefri Moris, profesor javnog zdravlja i preventivne medicine i direktor odeljenja za biostatistiku na Univerzitetu u Pensilvaniji, u izjavi za „Rojters”.

„Oni ne predstavljaju nikakve podatke koji dele smrtnost od raka prema statusu vakcinacije i ne pokazuju da je smrtnost povećana nakon vakcinacije, ili veća kod vakcinisanih nego nevakcinisanih istog uzrasta/komorbiditeta, odnosno, ne pružaju bilo kakav epidemiološki dokaz da vakcine povećavaju rizik smrtnosti od raka, objasnio je Moris i dodao da „studija takođe ne pokazuje porast smrtnosti od raka, niti uspostavlja bilo kakvu vezu između mRNA vakcina i raka”.

„The People’s Voice” (nekadašnji „NewsPunch”) je u više navrata plasirao dezinformaciju da je Japan navodno „pokrenuo zvaničnu istragu o milionima smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinama protiv kovida 19”, o čemu je Istinomer pisao u februaru 2023. Kako smo tada naveli, nijedna zvanična institucija Japana nije saopštila da je bila pokrenuta istraga povodom navodnih „milionskih smrtnih slučajeva usled vakcinacije protiv kovida 19”.

Zvaničnici japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja rekli su za australijski „AP” da „nije bilo istrage, osim redovnog pregleda i evaluacije izveštaja u nacionalnom sistemu za izveštavanje o neželjenim događajima u vezi sa lekovima”, te istakli da „nijedan smrtni slučaj nije uzročno povezan sa vakcinama protiv kovida 19”.

Masanori Fukušima, jedan od autora studije koji se pominje u spornim člancima, je profesor emeritus Univerziteta Kjoto. Portparol Univerziteta u Kjotu distancirao je tu instituciju od komentara dr Fukušime, rekavši za „AAP” da institucija ne preuzima odgovornost za članove fakulteta i njihove komentare nakon penzionisanja”. Portparol je takođe potvrdio da nije upoznat sa bilo kakvom zvaničnom istragom o smrti usled vakcinacije protiv kovida 19.

*Takozvani „turbo rak” je izmišljeni izraz, nastao u krugu teoretičara zavera koji neosnovano tvrde da vakcinacija mRNA vakcinama izaziva „novu i agresivniju vrstu karcinoma”, piše „Rojters”.