Na mrežama kruži stari snimak uz pogrešan opis – da je reč o trenutku rušenja Prigožinovog aviona

Ubrzo nakon vesti o smrti Jevgenija Prigožina, na društvenim mrežama su se pojavili snimci pada aviona u kojem se, navodno, nalazio i nekadašnji vođa Vagnera. Jedan od takvih snimaka, pak, umesto „trenutak pada Prigožinovog aviona”, prikazuje zapravo deset godina star snimak rušenja ruske rakete u Kazakstanu.
Canva

Trenutak kada je ruska raketa srušila privatni avion Prigožina”, stoji u opisu objave u okviru koje se nalazi snimak pada letelice u plamenu.

Foto: Facebook/Screenshot

Na snimku, međutim, nije prikazan „trenutak kada je ruska raketa” pre nedelju dana srušila avion u kojem je bio Jevgenij Prigožin, već eksploziju ruske bespilotne letelice 2013. godine u Kazakstanu.

Prema tadašnjim medijskim izveštajima, pad ruske rakete Proton-M 1. jula 2013. godine je verovatno izazvalo hitno gašenje motora bustera 17 sekundi nakon uzletanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Na snimku pada rakete koji je tada objavila i ruska državna televizija Rossiya-24 kao i građanu koji su bili par kilometara udaljeni od događaja, vidi se kako bespilotna letelica skreće sa kursa ubrzo nakon poletanja, nakon čega se raspada i eksplodira u vazduhu. Ubrzo nakon toga, raketa je pala na zemlju.

Raketa je nosila 600 tona visoko toksična heptil, amil i kerozina goriva koja su se prolila nakon uništenja bustera, javila je ruska novinska agencija Ria Novosti.

Portparol Kremlja rekao je u sredu 30. avgusta da je „namerna nepravda” među mogućim uzrocima avionske nesreće u kojoj je prošle nedelje ubijen vođa privatnih vojnih snaga Vagner, Jevgenij Prigožin (62).

Privatni avion sa Prigožinom i njegovim najvišim poručnicima, srušio se na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga pre nedelju dana, pri čemu je poginulo svih sedam putnika i tri člana posade.

Nesreća se dogodila tačno dva meseca nakon što je Prigožin pokrenuo oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha. Kremlj negira umešanost u nesreću u kojoj je vođa Vagnera izgubio život. Prigožin je sahranjen u tajnosti u Sankt Peterburgu.

 

Šta se desilo sa privatnim avionom Prigožina?

 

Embraer Avion je poleteo iz Moskve i bio na putu za Sankt Peterburg kada se oko 15 časova 23. avgusta, srušio u blizini sela Kuženkino, u zapadnoj ruskoj oblasti Tver.

Izvor: CNN, Telegram

Podaci o letu sa sajta FlightRadar24 pokazuju da je avion dostigao visinu od nekih 28.000 stopa pola sata pre nego što je iznenada prestao da emituje detalje o praćenju.

Izvor: CNN, Telegram

Zvanična državna novinska agencija TASS izvestila je da je avion „izgoreo” pri udaru kao i da je pre konačnog pada sa jedim krilom, lebdeo u vazduhu oko pola sata.

Pri slobodnom padu olupina aviona Embraer se raspala na dva kilometara udaljenosti od sela [Kuženkino] gde je pronađena većina olupine trupa”, izvestio je ruski državni medij Rossiya-24 u četvrtak 24. avgusta.

Izvor: CNN, Telegram

Drugi video koji su objavile RIA Novosti navodno prikazuje mesto pada, dok su na olupini vidljive poslednje četiri cifre registracionog broja motora aviona: 2795. Prigožinov privatni avion, povezan sa njegovim kompanijama i grupom Vagner, registrovan je pod RA-02795.

Izvor: CNN, Telegram

BBC (arhivirano ovde) je takođe objavio snimak iz regiona Tver za koji se sa velikom velikom verovatnoćom može reći da prikazuje avion u kojem se nalazio Prigožin.

Veliki broj svetskih medija našlo se ubrzo na licu mesta i objavilo fotografije (Rojters, 24. Avgust, arhivirano ovde) olupine aviona za koji se sumnja da je bio privatni avion Jevgenija Prigožina.