Na bilbordu u Njujorku nije bilo ispisano Slava urinu – mrežama kruži montiran snimak

Da li je na jednom njujorškom bilbordu, uoči dolaska ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pisalo „Slava urinu” umesto „Slava Ukrajini”? Ne, takav scenario se nije desio, a video sa ovom tvrdnjom nije autentičan — korišćen je snimak star najmanje godinu dana u koji je ubačena sporna „dobrodošlica”.
Izvor: Screenshot / Facebook / Fox News

Društvenim mrežama se ovih dana proširio video koji, navodno, prikazuje digitalni bilbord na Tajms Skveru u Njujorku na kom se nalazi lik Volodomira Zelenskog i ispis „Slava urinu” na ukrajinskoj zastavi.

Bilbord je, kako se navodi, trebalo da pokaže dobrodošlicu ukrajinskom predsedniku prilikom posete Sjedinjenim Državama ovog meseca.

Izvor: Facebook / Screenshot

Ovaj snimak je, uz navodno izvinjenje kompanije koja upravlja tim reklamnim prostorom, najpre objavljen na ruskom Telegram kanalu Денацификация UA (prim. aut. Denacifikacija Ukrajine) 21. septembra.

  • Slava urinu! Glasila je pozdravna poruka za dolazak Zelenskog u Njujork. Ali umesto Slava Ukrajini, na zastavi je pisalo Slava urinu. Kompanija koja je vlasnik LED bilborda je objasnila da je do greške došlo kada je napredni sistem uporedio žutu boju sa rečju Ukrajina i automatski je ispravio na sličnu suglasničku reč – Urin.

Snimak se sa Telegrama brzo proširio na ostale društvene mreže nakon čega se, bez provere tačnosti tvrdnje, prevod ove objave proširio i na naš region. Članke sa naslovima SLAVA URINU! Tako su dočekali Zelenskog u NJujorku! objavili su i portali na srpskom jeziku Telegraf, Kurir, Informer, Republika, B92, 24sedam, Nova.

 

Međutim, snimak je digitalno izmenjen.

 

Ispis „Slava urinu”, ali i „izvinjenje” zbog navodnog gafa koji se nije ni desio, ubačeni su u snimak star najmanje godinu dana sudeći po okruženju samog bilborda na Tajms skveru koji je poslednji put tako izgledao u julu 2022. godine.

Na snimku se vidi skela koja odavno nije više nije na raskrsnici Zapadne 42. ulice i 8. avenije u Njujorku. Fotografije dostupne na Street View-a Google mapa pokazuju da je ista skela stajala u septembru 2021, ali je skinuta do avgusta 2022. godine.

Izvor: Google Maps

Posebno, prodavnica ispod samog bilborda kao i ugao zgrade na uglu preko puta bilborda koja se pojavljuje u donjem levom uglu izmenjenog videa. Ugaona fasada ove zgrade sada ima logo Mekdonaldsa i prepoznatljivu žutu boju ove kompanije.

Osim toga, naknadno objavljeno „izvinjenje” u potpunosti je isfabrikovano, navode iz kompanije u čijoj je neposrednoj nadležnosti i sporni bilbord na Tajms skveru.

„Snimci su 100 posto lažni”, istakla je za AFP Erin Votkins, generalni savetnik kompanije Big Outdoor koja upravlja reklamnim porukama na spornom bilbordu na uglu Zapadne 42. ulice i 8. avenije u Njujorku.

Mi upravljamo bilbordom prikazanim na video snimku i potvrdili smo da ispis prikazan na fotografijama i video snimcima koji kruže internetom nije bio na bilbordu”, dodaje Votkins.

Lažno izvinjenje, kao sekundarni deo dezinformacije, dodatno, sadrži pravopis britanskog engleskog („apologises” i „colour”) koje američke kompanije ne koriste.

Fabrikovani snimak u sebi takođe sadrži logo platforme Foks Njuz Digital, međutim, iz ovog medija su demantovali kreiranje i objavu snimka.

„Foks Njuz Digital nije objavio ovaj video”, rekao je portparol mreže za AFP.