Migranti nisu osumnjičeni za ubistvo žene u Somboru

Svirepo ubistvo 63-godišnje žene, počinjeno 8. jula u porodičnoj kući u Somboru, na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima pogrešno se pripisuje migrantima.

 

Grupa “Narodna patrola” 8. jula objavila je na svojim Fejsbuk i Instagram stranicama video snimak zabeležen ispred kuće u kojoj je ubijena žena. U propratnom tekstu navode da su “dobili dojavu da je u ulici Branka Radičevića grupa od nekoliko migranata zadavila ženu”.

 

“❗❗❗ВАЖНО!!! ДОБИЛИ СМО ДОЈАВУ ИЗ СОМБОРА ДА ЈЕ У УЛИЦИ БРАНКА РАДИЧЕВИЋА ГРУПА ОД НЕКОЛИКО МИГРАНАТА ЗАДАВИЛА ЖЕНУ. ❗❗❗
НА ОВЕ СТВАРИ СМО ОД САМОГ СТАРТА УПОЗОРАВАЛИ. ОВАКВЕ СТВАРИ НЕ СМЕЈУ ДА СЕ ДЕШАВАЈУ А НЕ ЈОШ ДА ПРОЛАЗЕ НЕКАЖЊЕНО КАО ШТО СЕ У ЗАПАДНИМ ЗЕМЉАМА УВЕЛИКО ДЕШАВА. НЕ СМЕМО ТО СЕБИ ДОЗВОЛИТИ, НЕМАМО ТАЈ ЛУКСУЗ!”

 

 

 

Fejsbuk stranica “Politički Magazin Srbija” objavila je slične navode uz dopunu da “vlast zataškava teško ubistvo” i da “joj većina medija u tome pomaže”.

 

“#Sombor 9 jul #Sombor
U Somboru u ulici BRANKA RADIČEVIĆA grupa migranata zadavila ženu …
Ženu u Somboru danas dvojica migranata prvo pretukla a zatim i zadavila … Vlast zataškava teško ubistvo, većina medija joj pomaže u tome … Somborci i komšije nesrećne žene bez dvoumljenja tvrde da su u pitanju migranti … !!!
#politickimagazinsrbija”

 

Foto: Facebook/Printscreen

 

Kontaktirali smo grupu “Narodna patrola” i pitali ih odakle im informacija da su za zločin odgovorni migranti. Odgovor prenosimo u celini i bez uredničkih i lektorskih intervencija:

Na prvom mestu očekujem da ste upoznati sa delovanjem Narodne Patrole kao i istinom koju prenosimo. Svaka informacija koju objavimo prvo je proverena pa objavljena. Obzirom da predpostavljam da ste došli u sumnju zbog izveštaja N1 mogu samo da vam kažem da je istraga u toku a informaciju da su migranti počinili zločin dobili smo od sina preminule žene koji je zatekao na licu mesta počinioce.

Obratili smo se i MUP-u, odakle smo dobili informaciju da osumnjičeni za ubistvo nisu migranti, a da je istraga i dalje u toku.

Iz MUP-a su demantovali da je reč o migrantima, te nas uputili na njihovo saopštenje objavljeno 9. jula u kojem se navodi da je dvadesetšestogodišnji muškarac iz okoline Kule priveden kao glavni osumnjičeni za teško ubistvo 63-godišnje žene.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, brzom i efikasnom akcijom, za manje od 24 sata, identifikovali su i priveli dvadesetšestogodišnjeg muškarca iz okoline Kule, osumnjičenog za teško ubistvo 63-godišnje žene. Sumnja se da joj je on, zajedno sa još jednim muškarcem za kojim se intenzivno traga, u njenoj porodičnoj kući, zadao više udaraca i na taj način usmrtio.”

Takođe, rekli su nam da se za više informacija obratimo i Višem Javnom Tužilaštvu u Somboru, odakle nam još uvek nije stigao odgovor.

Policijska uprava u Somboru je 9. jula za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) takođe nezvanično potvrdila da za ubistvo žene u Somboru nisu osumnjičeni migranti.

Uprkos demantima nadležnih, desničarske grupe na društvenim mrežama i pojedini tabloidi, nisu uklonili ovu dezinformaciju, o čemu je nedavno pisao N1.

Lažnu vest preneli su portali Republika, Srbin.info, Glas Javnosti

 

 

 

 

Pogrešne optužbe na račun migranata učestala su praksa među domaćim, uglavnom desničarski orijentisanim grupama na društvenim mrežama i portalima.

Portal za proveru činjenica AFP u novembru 2020. pisao je o recikliranoj dezinformaciji iz 2018. godine da su migranti u Beogradu silovali sedamnaestogodišnjakinju.

Vest je prvi put objavljena u oktobru 2018. godine, pa ponovo u novembru 2020. MUP je oba puta objavu demantovao.

Prema statistici nadležnih institucija migranti i izbeglice u Srbiji u ukupnom broju izvršenih krivičnih dela učestvuju sa manje od jednog procenta, navodi N1.

Najčešće su to sukobi među njima samima. Registrovana su remećenja javnog reda i mira, sitnije krađe i razbojništva, ali silovanja i težih krivičnih dela nije bilo.

Naslovna fotografija: Canva