Manji broj obolelih od gripa ne znači da korona ne postoji

Da li pad broja obolelih od gripa tokom pandemije dovodi u pitanje postojanje novog korona virusa? Ne, reč je o još jednoj dezinformaciji. Objave na društvenim mrežama koje sugerišu da se infekcije gripa predstavljaju kao kovid, pogrešno tumače zvaničnu statistiku američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Epidemiološke mere koje se sprovode u cilju suzbijanja virusa SARS-CoV-2, doprinele su smanjenju broja gripoznih bolesti tokom sezone 2020/2021.

Od proglašenja pandemije novog korona virusa, slučajevi gripa prijavljeni Svetskoj zdravstvenoj organizaciji pali su na do sada najniži zabeleženi nivo. Značajan pad broja obolelih od gripa epidemiolozi objašnjavaju principom „dve muve jednim udarcem“ — epidemiološke mere sprovedene u cilju suzbijanja virusa SARS-CoV-2 pokazale su se efikasnima i u slučaju influence. S obzirom da su u pitanju respiratorni virusi koji se u najvećoj meri prenose kapljičnim putem, mere zaštite od korona virusa, poput fizičke distance i nošenja zaštitnih maski, omogućile su zaustavljanje širenja gripa u brojnim zemljama.

Međutim, Facebook teoretičari zavere tvrde da se oboleli od gripa tokom pandemije koriste za inflaciju brojeva zaraženih od novog korona virusa. Mnogi su ovim želeli da potvrde hipotezu o “izmišljenom korona virusu”. 

Grafik preuzet iz emisije američke televizije Fox News, poredi podatke o procenjenom broju obolelih od gripa iz Sjedinjenih Američkih Država za dve prethodne sezone — 38 miliona u 2019/2020. i svega 1.822 obolela u 2020/2021.

 

 

Da je u pitanju vankontekstualno tumačenje statističkih podataka i manipulacija činjenicama, pokazuje nekoliko spornih tačaka.

Iako tačni datumi nisu navedeni, broj 1.822 na grafiku sugeriše da se odnosi na obolele od gripa u sezoni 2020/2021. Međutim, u izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj 1.822 označava potvrđene slučajeve gripa tokom samo jedne nedelje u martu 2021. godine (10. izveštajna nedelja tokom sezone gripa 2020/2021, zaključno sa 13. martom).

Od ukupno 1.822 pozitivnih slučajeva influence u SAD iz marta 2021, 1.617 je zabeleženo u kliničkim laboratorijama, dok je 205 (od preko milion ukupno sprovedenih testova) dolazi iz laboratorija za javno zdravlje.

Sa druge strane, brojka za sezonu 2019/2020. sa grafika (38 miliona obolelih) je zapravo samo procena broja obolelih od gripa za datu sezonu.

„Tokom sezone gripa 2019/2020, procenjuje se da je grip bio povezan sa 38 miliona infekcija, 18 miliona lekarskih poseta, 405.000 hospitalizacija i 22.000 smrtnih slučajeva“, navodi se u saopštenju CDC-a za pretpandemijsku sezonu gripa u SAD.

Ukoliko bismo, pak, izvršili korektno poređenje statističkih podataka 10. izveštajne nedelje za obe posmatrane sezone  — umesto procene od 38 miliona obolelih u SAD, imali bismo tačan podatak od ukupno 262.196 laboratorijski potvrđenih slučaja, odnosno skoro 145 puta manji broj.

Važno je znati da procena broja infekcija nije uporediva sa brojem laboratorijski potvrđenih slučajeva. Štaviše, u ovom slučaju, njihovo poređenje — bez dodatnog objašnjenja — obmanjujuće je i izvesno zlonamerno.

Tačno je, doduše, da je širenje virusa influence u velikoj meri zaustavljeno tokom tekuće pandemije. Nošenje maski, fizička distanca, dugoročni lockdown i karantin, rad od kuće, pojačana higijena ruku — mere su koje su doprinele da borba protiv kovida ima uticaja i na druge respiratorne bolesti,stav je Svetske zdravstvene organizacije.

Dodatno, rastuća zainteresovanost za vakcinaciju protiv sezonskog gripa je takođe doprinela „izostanku“ epidemije influence u pojedinim zemljama tokom sezone 2020/2021.

Na primer, do kraja 2020. godine je u Srbiji protiv sezonskog gripa vakcinisano više od 400.000 osoba, što je, kako je naveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rekordan broj, odnosno — oko 100.000 osoba više nego 2019 godine.

 

Naslovna fotografija: Canva