Kraljica Elizabeta se ne leči ivermektinom

Na osnovu „ljudske greške“ u prilogu australijske televizije, brojne objave na društvenim mrežama tvrde da kraljica Elizabeta II koristi ivermektin u terapiji protiv kovida. Prikaz pakovanja ivermektina u pokrivalici televizijskog priloga, međutim, nije dokaz da se kraljica leči ivermektinom. Reč je o dezinformaciji.

 

Kraljica Elizabeta II pozitivna je na virus korona, uz blage simptome — saopštili su zvaničnici Bakingemske palate u nedelju, 20. februara. Vest o dijagnozi 95-godišnje kraljice izazvala je pažnju svetskih medija, uključujući i australijske, kojima je Elizabeta II prvi monarh — od 1953. godine.

Međutim, informacija o još jednom kovid pozitivnom testu kraljevske porodice, postala je i materijal za novi krug dezinformacija o ivermektinu nakon uređivačke greške u australijskom informativnom programu.

U emisiji A Current Affair (ACA) emitovane 21. februara na televiziji Nine Network, gostovao je i australijski lekar Mukeš Haikerval. Tokom priloga, novinar parafrazira dr Haikervala, navodeći dostupne opcije lečenja starijih pacijenta obolelih od kovida, poput kraljice Elizabete.

„Od koristi mogu biti novi lekovi odobrenih za primenu kod visokorizičnih pacijenata u australijskim bolnicama“, iz off-a kaže novinar, nakon čega se u pokrivalici prikazuju dva leka — jedan koji se koristi za lečenje Covid-19, Sotrovimab, a zatim i Stromectol, ivermektin u tabletama farmaceutske kompanije MSD.

 

Povezan sadržaj
Gavrilo Petrović 2. 4. 2021.

 

Portparol televizije Nine Network rekao je da ivermektin nije trebalo da se nađe u prilogu, dodajući i da se organizacija izvinila dr Haikervalu za neprijatnost — „reč o ljudskoj grešci“.

Sporni ACA prilog koji je emitovan u ponedeljak, 21. februara, u međuvremenu je uklonjen sa sajta televizije i zamenjen novom, ispravljenom verzijom uz pojašnjenje autora emisije.

Prema dr Haikervalu, ACA segment je „izazvao histeriju preko noći“.

„Ivermektin nije ni jednom pomenut tokom intervjua. Rekao sam da postoje novi lekovi koji se koriste u terapiji visoko-rizične populacije… To svakako nije ivermektin. Ne bih ga preporučio.“

Dr Haikerval je na tviteru napisao i da vakcine protiv kovida-19 značajno smanjuju težinu bolesti uputivši svoje pratioce na listu novih antivirusnih kovid tretmana o kojima je govorio u prilogu. Haikerval takođe navodi da je obavešten da su klipovi iz priloga zamenjeni ispravnim.

 

 

Bakingemska palata nije komentarisala detalje kraljičinog lečenja. Inače, ivermektin nije odobren za lečenje kovida-19 ni u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kraljica Elizabeta II je primila prvu dozu kovid vakcine u januaru 2021. godine.

 

Kulješovljev efekat na delu

 

Prilog emitovan u emisiji ACA, iako nenamerno, gotovo je školski primer Kulješovljevog efekta, filmskog eksperimenta višeznačnosti kadrova. Ovaj efekat pokazuje na koji način publika pripisuje značenje i tumači kadrove u zavisnosti od redosleda i konteksta u kom su predstavljeni. Eksperiment je, od Lava Kulješovljeva do Hičkoka, signalizirao rediteljima i filmskim montažerima da su dužina snimanja, pokreti, rezovi i jukstapozicija tehnike snimanja od velikog značaja na emocionalnu reakciju publike.

 

 

Ivermektin: samo u kliničkim istraživanjima

 

Tokom prošle godine, glasno se spekulisalo o potencijalu ivermektina u lečenju kovida-19. Međutim, kao što smo u više navrata izveštavali, upotreba ivermektina se, u ovom kontekstu, još uvek ne preporučuje.

 

 

Svetska zdravstvena organizacija i Evropska agencija za lekove upozoravaju da ivermektin ne bi trebalo da se koristi u prevenciji i lečenju kovida — osim u kliničkim ispitivanjima.

Jedna takva recenzirana studija, objavljena 18. februara 2022. u časopisu JAMA Internal Medicine, otkriva da „lečenje ivermektinom (tokom rane faze bolesti) nije sprečilo progresiju teških oblika kovida“, i zaključuje da dosadašnji nalazi ne podržavaju upotrebu ivermektina u terapiji pacijenata sa kovidom-19.

Naslovna foografija: Wikimedia commons