Kakve veze imaju vakcine sa avionima, a avioni sa trovanjem ljudi?

Sudeći po tvrdnjama iznesenim u Fejsbuk objavi predsednika Republikanske stranke Nikole Sandulovića, a koju je ubrzo podelilo gotovo hiljadu ljudi ,“plansko trovanje i tiho ubijanje” građana Srbije, i ostalih stanovnika planete Zemlje, sprovodi se posredstvom aviona koji ispuštaju “opasne otrove” u atmosferu.

 

Kako je Sandulović objasnio u svojoj nedavnoj objavi na Fejsbuku, koja je do ovog momenta prikupila više od 1.400 reakcija i preko 800 deljenja, ovo “zlodelo” zajednički sprovode nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

Sandulović je u objavi priložio i navodni “dokazni materijal” u vidu “originalnih fotografija”, za koje se, nakon naše provere, ispostavilo da su izvučene iz svojih izvornih konteksta, i umetnute u teoriju zavere koja još od devedesetih godina cirkuliše svetom.

 

Saga “Chemtrails”

 

Naime, radi se o teoriji zavere “Chemtrails”, koja govori o tome da su vlade, ili druge partije unutar države, angažovane u tajnom programu koji se bavi raspršivanjem otrovnih hemikalija u atmosferu iz vazduhoplova, objasnili su istraživači sa “Harvarda”, u objavi na zvaničnom sajtu ovog univerziteta, u kojoj su sumirali njihova dosadašnja saznanja o ovoj temi. Na taj način se, prema ovoj teoriji, formiraju dugotrajni kondenzacijski tragovi na nebu. Neki od motiva ovog tajnog programa su, kako se navodi, “smanjenje životnog veka ljudi, sterilizacija, kontrola vremenskih prilika kao i kontrola uma”.

Povezan sadržaj

Istraživači sa ovog univerziteta, pak, ističu da do sada “nisu videli nijedan verodostojan dokaz da se ovo dešava”.

Fotografije koje je predsednik Republikanske stranke priložio u svojoj FB objavi, već su bezbroj puta korišćene tokom promovisanja ove teorije na internetu. Raskrinkavanjem zloupotrebe ovih fotografija i pronalaskom njihovog originalnog izvora skoro deceniju unazad bavio se britanski istraživač Mick West, koji rukovodi sajtom metabunk.org.

Kako je West objasnio, Fejsbukom kruže fotografije koje navodno prikazuju “unutrašnjost “Chemtrail” aviona. Međutim, činjenica je da se u najvećem broju slučajeva radi o fotografijama pretprodukcijskih testnih letelica koje su opremljene balastnim (teretnim) bačvama, mada ima i nekoliko primera onih koje se nalaze u unutrašnjosti aviona za gašenje požara.

 

Foto: Facebook/Printscreen, Airliners/Printscreen

 

Teretne bačve su samo velike bačve sa vodom koje se koriste za simulaciju putnika prilikom testiranja različitih konfiguracija težine i ravnoteže u avionu tokom probnih letova. Bačve su ponekad izolovane, a ponekad povezane cevima, tako da voda može da se pumpa naokolo u letu kako bi simulirala kretanje putnika, objašnjava West.

Originalna verzija fotografije koju je Sandulović objavio na svom FB profilu nalazi se na sajtu “Airliners”, i na njoj se vidi nedovršena kabina testnog aviona A380, u kojem teretni rezervoari simuliraju težinu putnika tokom leta.

I fotografija na kojoj se vidi pilot koji obilazi unutrašnjost aviona takođe predstavlja testni avion A380, koji je tokom jedne vikend ture posetio Veliku Britaniju i Evropu. Objavio ju je BBC 6. septembra 2009. godine.

 

Foto: Facebook/Printscreen, BBC/Printscreen

 

Zatim, fotografija nemačke kancelarke Angele Merkel u avionu zapravo je sa Međunarodne vazduhoplovne izložbe održane 21. maja 2014. godine u Berlinu. Originalna fotografija se nalazi na sajtu “Airbusa” (evropske multinacionalne vazduhopolovne korporacije).

 

Foto: Facebook/Printscreen, Airbus.com/Printscreen

 

I fotografije Boinga nastale na Sajmu vazduhoplovstva u Parizu 2011. godine često su korišćene u prilog “Chemtrails” teoriji, navodi se na sajtu metabunk.org.

 

Foto: Facebook/Printscreen, Airliners/ Printscreen

 

U originalnom opisu fotografije, objavljenom na “Wikimedia Commons” objašnjeno je da “istaknuti crni rezervoari čuvaju vodu koja se pomera uzdužno (kroz sivi vodovod) u avionu tokom probnih letova, te da “to omogućava preciznu kontrolu položaja težišta i merenje odgovarajuće stabilnosti i kontrolnih margina”.

Navodi se, takođe, i da su “vidljive opreme za ispitivanje pritiska leta, povezane crvenim žicama i povezane sa dinamičkim sondama za pritisak na spoljnoj strani trupa preko posebno zamenjenih prozora (odgovarajuće sonde su bile isključene u momentu u kojem je nastala fotografija)”.

Foto: Airliners/Printscreen

 

Linkovi do originalnih izvora fotografija:

Fotografija 1

Fotografija 2

 

Šta kažu geohemičari?

 

Grupa naučnika sa “Carnegie Instituta za nauku” sprovela je 2016. godine istraživanje o mogućnosti postojanja otrovnih hemikalija koje bivaju raspršene u atmosferu putem vazduhoplova.

U studiji, objavljenoj u časopisu “Environmental Research Letters”, naučnici koji se bave izučavanjem atmosfere i geohemičari, bili su upitani da li su ikada otkrili moguće dokaze postojanja vladinog programa “Chemtrails” u svom istraživanju. Od 77 naučnika, 76 je odgovorilo negativno.

Pokazane su im i fotografije kondenzacijskih tragova na nebu, međutim, niko od istraživača nije video nikakav dokaz da su tragovi koje su avioni ostavili za sobom drugačiji od uobičajenih.

Naslovna fotografija: Facebook/Printscreen