Izjava virusološkinje Ane Banko da vakcinisani prenose delta soj izvučena iz konteksta

Vakcinisani prenose delta soj, odjeknulo je na društvenim mrežama, nakon što je to izjavila virosološkinja docentkinja Ana Banko u emisiji “RTS ordinacija” 10. oktobra. Nažalost, nije odjeknuo i ostatak njene izjave, iz kojeg se jasno može utvrditi da je ova njena rečenica izvučena iz konteksta. 

Ne treba gubiti poverenje u vakcine, poručila je Banko, nakon što je istakla kako je delta soj postao dominantan iz više razloga. 

“Interesantna priča je da vi danas koliko god smo pominjali alfa ili britansku varijantu, nje više nema, tako da dominantna varijanta jeste delta”.

“A po čemu je karakteristična, je l’ možemo da kažemo da je drugačija od britanske varijante koja je zaista bila dominantna u jednom trenutku u celoj Evropi?”, pitala je voditeljka.

“Izgleda da ovde najviše preživljavaju one varijante koje imaju najveću mogućnost širenja. Tako da, delta varijanta je sada dominantna iz više razloga. Jedan razlog je što se lakše širi. Ono što je još održalo deltu, i zbog čega ćemo to svakako pomenuti i kasnije, gde je tu ključna promena – deltu prenose vakcinisani. To je ključna promena”, rekla je Banko.

I deljenje video snimka iz emisije gde Banko ovo govori bilo bi potpuno u redu, da on nije tu isečen. Upravo su takav, izvučen iz konteksta, video podelili i dobro poznati Marko Kraljević III i Saša Borojević (koji je virusološkinji pogrešio čak i prezime).

 

 

 

Kao “dokaz” u ono u šta mesecima unazad Marko Kraljević III uverava svoje pratitelje na Fejsbuku, na profilu je objavio i naslov vesti koju je objavio portal Blic.

 

Foto: Facebook/Marko Kraljević III/ Printscreen

 

Naslov ove vesti je upravo takav da može navesti čitaoce na pogrešan zaključak ako 1) nisu gledali emisiju i 2) nisu pročitali celu vest.

Svakako, šta je zapravo rekla Banko najbolje ćemo utvrditi ako i sami pogledamo emisiju.

 

 

U emisiji koja je emitovana 10. oktobra, virusološkinja Ana Banko u ovom delu razgovora odgovara na pitanje po čemu je karakteristična delta varijanta. Nakon sporne izjave ona je nastavila da govori sledeće:

“Pokazalo se da delta, ne u stopostotnoj statističkoj verovatnoći, uspeva da probija imunitet. To su one breaktrough infekcije koje se pominju stručno. I to je sada, kako sam ranije objašnjavala, vakcinisana osoba u idealnim okolnostima zaustavlja domino efekat, to je ona domina koja ostaje čvrsta ili niz šibica gde vakcinisana osoba zaustavlja da se požar dalje širi. Vakcinisana osoba više to nije. Dakle, deltu prenose svi zbog čega su ovi talasi toliko veći nego kako smo mi mogli to da pretpostavimo pre šest meseci”.

Banko je zatim naglasila kako se moramo pomiriti sa tim da idealna vakcina po svim karakteristikama ne postoji niti je ikada postojala, ali da kada je reč o njenoj efikasnosti u odnosu na delta soj, ona se “nije toliko značajno promenila za slučajeve hospitalizacije, tešku kliničku sliku i smrtne ishode”.

“Ali se smanjila efikasnost za zaražavanje”, rekla je ona. Njene reči potvrđuje i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD (CDC). Na njihovom zvaničnom sajtu navodi se kako je delta soj zarazniji, kako i vakcinisani mogu da ga prenesu, ali da je faza u okviru koje su oni potencijalni prenosioci traje kraće i da je najveći rizik od prenošenja svakako kod nevakcinisanih.

Inače, nakon ove “fejsbuk drame” virusološkinja se oglasila na svom tviter nalogu gde je odgovorila na izvrtanje svojih reči.

“Za protivnike vakcinacije i ostale, odgovor na moju izjavu da delta soj prenose i vakcinisani:

👉🏻da, virus se menja

👉🏻efikasnost vakc. i dalje je visoka za tesku kl. sliku i smrt

👉🏻vakcinisani prenose deltu nakon visemesec. perioda od 2.doze, ali daleko manje od nevakcin”

Naslovna fotografija: RTS/Printscreen