Fotografija psa na ruševinama nije nastala nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji

Fotografija psa koji leži na ruševinama deli se na društvenim mrežama uz tvrdnju da je nastala nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara ove godine pogodili područja Turske i Sirije. Iako se fotografija uglavnom deli u kontekstu podrške pogođenim zemljama, činjenica je da je ona stara nekoliko godina i može se pronaći na sajtovima za prodaju fotografija.
Izvor: Adobe Stock/Screenshot

Fotografija psa koji šapom dodiruje ruku osobe koja je zarobljena ispod ruševina, postala je viralna na društvenim mrežama nakon što su zemljotresi jačine 7,8 i 7,5 stepeni Rihterove skale 6. februara ujutru pogodili područja Turske i Sirije.

Korisnici je uglavnom dele uz reči podrške i solidarnosti pogođenim zemljama.

Izvor: Facebook/Screenshot

Obrnuta pretraga, međutim, pokazuje da je fotografija stara nekoliko godina. Može se pronaći na veb sajtovima za prodaju fotografija.

Najraniji rezultat upućuje na sajt „Alamy”, gde se navodi da je fotografija nastala 18. oktobra 2018. godine, a snimio ju je češki fotograf Jaroslav Noska.

Izvor: Alamy/Screenshot

Na sajtu  „Adobe Stock” u opisu fotografije navodi se:  „pas traži povređene ljude u ruševinama posle zemljotresa”. 

Ni na jednom od sajtova, međutim, ne pominje se lokacija fotografije, niti precizan kontekst pod kojim okolnostima je nastala. 

Portal za proveru činjenica “Raskrinkavanje.ba” u svojoj analizi navodi da se fotografija psa na ruševinama godinama unazad objavljivala u pogrešnom kontekstu. Tako se u decembru 2019. godine netačno tvrdilo da je zabeležena nakon zemljotresa u Draču u Albaniji, a u novembru 2020. da je nastala nakon zemljotresa u Izmiru u Turskoj.

***

Prema poslednjim informacijama u Turskoj i Siriji broj nastradalih prešao je 16.000, a desetine hiljada su povređene u obe zemlje, prenosi  „BBC”.

Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) saopštili su da bi broj žrtava mogao da bude i osam puta veći od do sada saopštenih podataka.

Brojne zemlje širom sveta poslale su spasioce i pse tragače na područja pogođena zemljotresom.

Naslovna fotografija: Adobe Stock/Screenshot