Fotografija podzemnog grada ispod Kapitola delo generativne veštačke inteligencije

Fotografija koja, navodno, prikazuje podzemne građevine ispod zgrade Kapitola SAD postala je viralna i našem području uz konspirativne narative. Međutim, u pitanju je vizual kreiran uz pomoć softvera za generativnu veštačku inteligenciju i ne odgovara realnosti.
Podzemni grad ispod Kapitola
Facebook/Printscreen
  • Fotografija podzemnog grada ispod Kapitola delo je alata za generativnu veštačku inteligenciju Syntography Art.
  • Tunel i prolazi ispod zgrade Kapitola zaista postoje decenijama i koriste se za lakše kretanje zaposlenih, bezbednije prenošenje dokumenata, ali i za sisteme hlađenja i odlaganje smeća.
  • Ne postoje, pak, dokazi o postojanju podzemnog grada na više nivoa ispod Kapitola u kom se vrše nelegalne i konspirativne radnje, kako navode lokani i svetski teoretičari zavere.

Nedavna objava na društvenim mrežama navodno prikazuje podzemni, višespratni grad ispod zgrade američkog Kapitola.

Dok su pojedini korisnici Fejsbuka opisali spornu fotografiju sa jednostavnom rečenicom („ispod zgrade Kapitola”), drugi su u svojim objavama ukazivali na navodno zavereničku namenu podzemnih građevina ispod Kapitola.

Facebook objava o podzemnom gradu ispod Kapitola
Facebook/Printscreen

Analizom fotografije, pak, uočavamo sitni vodeni žig  u donjem levom uglu vizuala.

U pitanju je natpis SA synthographyart.com, sajta na kom se kreiraju „kolekcije fotografija generisanih veštačkom inteligencijom” koje predstavljaju „najsavremeniji oblik umetničkog izražavanja”. Na sajtu se navodi da ovaj generator koristi sintetičke i fotografske elemente za kreiranje svojih vizuala.

Osim toga, synthography Art je na svojoj Facebook stranici objavio pomenutu fotografiju sa istim opisom 9. marta 2024. Vizual sa sličnom tematikom podzemnog grada ispod Fort Noksa, SA je kreirao i objavio na svojim društvenim mrežama 18. marta.

Slika kompanije Syntography Art
Facebook/Printscreen

A šta se zapravo nalazi ispod zgrade Kapitola?

Zgrada američkog Kapitola prostire se na 1,5 miliona kvadratnih metara sa više od 600 soba i kilometrima dugim hodnicima — međutim, ne postoji dokaz da ideja sa viralne VI generisane fotografije, zaista odražava realnu arhitekturu podzemnih tunela Kapitola.

Poznato je, takođe, da ispod Kapitola postoji sistem podzemne železnice sa tri linije — dve sa strane Senata i jedna sa strane Doma.

Prema stranici Atlas Obscura, prostrani sistem pešačkih tunela ispod Kapitol Hila služi za lakše i bezbednije kretanje zaposlenih i članova Kongresa, kroz poslovne zgrade, Biblioteku Kongresa i zgradu Kapitola.

Vašington Post je još 1907. godine pisao da su tuneli planirani sa idejom da zaposlenima omoguće lak pristup kancelarijama, posebno po lošem vremenu.

„Njihovom upotrebom neće biti potrebno da senatori i predstavnici Kongresa uopšte izlaze na napolje kako bi došli do kancelarija sa Kapitola”, navodi se u tamošnjem izveštaju Vašington posta.

Prvi tuneli ispod Kapitola iskopani su za potrebe sistema hlađenja zgrade, a kasnije su dodani tuneli za sisteme brzog prenosa knjiga, tuneli za automobile, odvoz smeća, ali i parking garaže.

Slika tunela u Vašingtonu

Stranica Washington Tunnels koja nudi detaljnu interaktivnu istoriju nastanka podzemnog Vašingtona, govori o tunelima ispod Kapitola i karakteristikama neobičnih podzemnih struktura, poput Studebaker automobila koji su kasnije zamenjeni monošinom.

Početkom i tokom 2000-ih, u podzemlju istočne strane zgrade Kapitola izgrađen je i Centar za posetioce (Capitol Visitor Centre) i to na tri nivoa. Ovaj prostor se svakako ne može nazvati podzemim gradom, niti se može porediti sa građevinom sa veštačkom inteligencijom generisane fotografiije.

Dodatno, okruženje sa viralne fotografije prostorno ne odgovara realnom.

Umesto jezera koje se na fotografiji nalazi sa iza Kapitola, u realnosti zauzima travnata površina omeđena spomeničko-memorijalnim komplesom među kojima se, između ostalog nalazi i spomenik u čast ubijenog predsednika Džejmsa A. Garfilda (Garfield Monument).

Mapa oko Kapitola
Google Maps

Stoga, zaključujemo da ne postoji javno dostupni dokaz o postojanju podzemnog grada ispod Kapitola, posebno ne građevine na više nivoa u kojima se odvijaju nezakonite radnje, uprkos tvrdnjama Qanon teoretičara zavere.