Fotografija pape sa zastavom u bojama duge – nije autentična

Uoči Meseca ponosa koji se obeležava svakog juna, na društvenim mrežama se širi fotografija nasmejanog pape Franje ogrnutog u zastavu duginih boja, simbola LGBTQ+ zajednice. Fotografija u negativnom kontekstu kruži Fejsbukom i Tviterom već dva meseca — naročito u grupama koje kritikuju ili ismejavaju ovaj navodni gest pape. Međutim, poglavar Rimokatoličke crkve nije ogrnuo zastavu duginih boja, a viralna fotografija je kreirana uz pomoć programa za generativnu veštačku inteligenciju.
Papa Franja sa zastavom duginih boja, AI fotografija
Foto: Twitter/@TheGayForest

„Mislim da „nepogrešivom” papi ili ti ga „svetom” ocu baš pristaju ove boje – nekako k’o da ga oživljuju. Očito i on to tako osjeća jer ga se rijetko vidi ovako nasmijanog i sretnog„, navodi se u opisu fotografije objavljene na Fejsbuku početkom juna.

Papa Franja sa zastavom duginih boja, objava AI fotografije na Fejsbuku
Foto: Facebook/Screenshot

Obrnuta pretraga pokazuje da fotografija pape Franja (Horhea Maria Bergolja) datira najranije od 3. aprila 2023. godine. Facebook i Twitter stranice Gay Forest su tada objavile skup fotografija pape Franja u različitim pozama sa zastavom LGBTQ+ zajednice.

Opis fotografija glasi: „Papa Franja poprilično dobro izgleda sa novom zastavom ponosa”, dok se u opisu navode i heštegovi #midjourney #midjourneyv5 implicirajući time uporebu istoimenog alata za kreiranje fotorealističnog sadržaja uz pomoć veštačke inteligencije.

Osim direktnog opisa, par detalja na vizualu otkrivaju da je zaista reč o delu generativne veštačke inteligencije.

Kako smo u više navrata isticali, jedan od retkih aspekata u kom alati poput Midjourney ili DALL-E podbacuju u svojoj kreaciji su ruke, prsti, naočare, uši, minđuše, simetrija lica.

U ovom slučaju, upravo prsti na levoj ruci fotorealističnog AI pape Franje, pokazuju da fotografija nije autentična — odnosno da je zaista kreirana uz pomoć Midjourney softvera. Još jedna od grešaka nastala usled renderovanja fotografije u pomentom programu za generativnu veštačku inteligenciju je i krst Dobrog pastira na grudima katoličkog poglavara.

Papa Franja sa zastavom duginih boja, AI fotografija
Foto: Twitter/@TheGayForest

U prethodnom periodu, predmet analize bila je još jedna fotografija Pape u belom Balenciaga pafer jakni, ali i fotografije navodnog hapšenja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika Rusije, Vladimira Putina.

Papa Franja je u više navrata pokazivao svoju podršku i stav tolerancije prema LGTBIQ zajednici. Nedavno je u dokumentarcu „Amen. Franja odgovara” (Amén : Francisco Responde) na pitanje da li u crkvi vidi prostor za pripadnike ove zajednice odgovorio da je svaka osoba je dete Božje, dodajući da „bog nikoga ne odbacuje”.

O ovom slučaju pisali su i kolege iz peruanskog fektčeking portala La Republica i čileanskog FastCheck-a.

Dakle, objave koja šire navodnu fotografiju pape Franje ogrnutog u LGBTQ+ zastavu delo je generativne veštačke inteligencije. Fotografija je inicijalno objavljena početkom aprilu 2023. godine sa naznakom da je napravljena pomoću alata za veštačku inteligenciju Midjourney. Osim toga, uočljive su greške tipične za ovakav tip fotorealističnog sadržaja poput nelogičnosti položaja i izgleda prstiju i ruku.