Fotografija palestinske zastave na tribinama Atletiko Madrida nije autentična

Da li su navijači Atletiko Madrida na tribinama razvili palestinsku zastavu kao vid podrške ovoj zemlji i stradalima u sukobu Izrael-Hamas? Ne, forenzička analiza pokazuje da sporna fotografija nije autentična, već je kreirana uz pomoć alata za generativnu veštačku inteligenciju.
Palestina Atletiko Madrid
Izvor: Screenshot / Facebook

Fotografija koja, navodno, prikazuje razvijenu palestinsku zastavu na tribinama navijača španskog fudbalskog kluba Atletiko Madrid proširila se mrežama 19. oktobra.

Izvor: Screenshot / Facebook
  • U opisu vitalne fotografije se navodi da je u pitanju nova koreografija navijača „Atletika”. Fotografija sa razvijenom palestinskom zastavom na tribinama prvi put je objavljena dan pre, 18. oktobra 2023. godine, na platformi X i nalogu Atletico Universe.
  • Zumiranjem pojedinih delova fotografije se lako uočavaju digitalni artifakti i zamućenja, te deluje kao da je u pitanju akvarel. Izostanak ruku i prstiju „navijača”, kao i neprirodan položaj udova, čest su pokazatelj upotrebe alata koji koriste takozvanu generativnu veštačku inteligenciju.
  • Korišćenjem aplikacije AI or not, dolazimo do zaključka da je fotografija sa velikom sigurnošću stvorena uz pomoć veštačke inteligencije. 

Da je sporna fotografija navijača Atletiko Madrida i palestinske zastave od 18. oktobra „99,9 odsto prozvod veštačke inteligencije” rezultat je analize aplikacije Hive Moderation.

Izvor: Hive Moderation

Huan Hoze Anaut, zamenik direktora za komunikacije i marketing Atletiko Madrida, rekao je za Rojters da fotografija nije verodostojna iz više razloga. Anaut je podsetio i da je, od eskalacije sukoba u Gazi do datuma objavljivanja sporne fotografije, klub odigrao samo jedan meč na svom terenu i to protiv Real Sociedada.

Meč je, dodatno, odigran u nedelju, 8. oktobra u dnevnom terminu od 16,15 časova po lokalnom vremenu, dok su na fotografiji prikazani upaljeni reflektori na stadionu.

Na fotografijama i snimcima sa pomenutog meča, vidi se da je dan bio sunčan, bez potrebe za dodatnim osvetljenjem.

Međutim, do objave ove analize, Atletiko Madrid odigrao je još jednu utakmicu, ovog puta u okviru UEFA Lige šampiona. Protivnik popularnih „jorgandžija” bio je škotski Seltik, dok je meč odigran u Glazgovu, 25. oktobra.

Takozvana Zelena brigada, navijačka grupa fudbalskog kluba Seltik, je pre meča, tačnije 18. oktobra, najavila da će, tokom utakmice protiv Atletika na Seltik Parku, na svojim tribinama razviti palestinsku zastavu u znak podrške palestinskom narodu.

Navijači Seltika su to zaista i učinili u okviru svoje koreografije 25. okobra, a fudbalskom klubu iz Glazgova preti disciplinska kazna zbog ovog događaja.

Pretpostavka je da su navijači Atletika bili inspirisani da i sami daju doprinos, s obzirom da se datumi najave navijača Seltika i kreiranja AI fotografije sa palestinskom zastavom poklapaju. U prilog tome ide i izjava osobe koja stoji iza X naloga Atletico Universe — na kom je fotografija najpre objavljena — koja potvrđuje je da je fotografija napravljena uz pomoć AI alata Bing Image Creator.

Napravili smo ovu fotografiju u znak naše podrške palestinskom cilju”, navodi admin naloga Atletico Universe za portal India Today.