Fotografija “dede, sina i unuka” nije nastala tokom aktuelnog okršaja Jermenije i Azerbejdžana

Fotografija trojice jermenskih vojnika, koja Internetom kruži još od maja 2016. godine, sada se učestalo deli na društvenim mrežama uz dezinformaciju da je nastala ovih dana, tokom aktuelnog oružanog sukoba između Jermenije i Azerbejdžana oko oblasti Nagorno-Karabah.

“Jermenija danas. Tri generacije iz porodice na braniku svoje zemlje. Nek vam je Bog u pomoći”, piše u jednoj od objava. “Tri generacije zdušno u odbrani otadžbine! Deda, sin i unuk. Neka im je Gospod u pomoći! Jermenija”, navodi se u drugoj objavi.

Foto: Facebook/Printscreen

Fotografija nije popularna samo u Srbiji. Objavljena je čak i na zvaničnom Tviter nalogu Republike Jermenije.

 

I u grčkim medijima je ova fotografija predstavljena kao mnogo novija nego što jeste. Ispod nje je plasiran navodni citat predsednika Nagorno-Karabaha: „Nemoguće je pobediti narod koji za jedan sat postane jedno sa svojom vojskom.“

Fotografija, međutim, nije nastala u najnovijem okršaju na Kavkazu. Objavljena je još 27. aprila ove godine kao ilustracija teksta o sukobima koji su se između Jermenije i Azerbejdžana odigrali u aprilu 2016, poznatim kao  Četvorodnevni rat.

Još 16. maja 2016. ta fotografija se pojavila na ruskoj društvenoj mreži VK uz poruku: “Naša stvarnost traži od nas da zajedno sa krstom u rukama držimo i oružje”, a istog dana i na sajtu everything.kz.

 

Naslovna fotografija: Canva/Facebook Printscreen