Džordž Soros nije uhapšen u Filadelfiji

“Potvrđena” vest o hapšenju Džordža Sorosa stigla je i u Srbiju, ali se pokazala kao lažna, što i ne čudi pošto ju je prvobitno objavio portal koji važi za klicu lažnih vesti.  Kao “dokazni materijal” iskorišćena je falsifikovana fotografija optužnice.

“VEST MI JE UPRAVO POTVRĐENA!!! UHAPŠEN JE. u Filadelfiji! U Americi je pakao zbog ovoga!”, navodi se u objavi koja je na Fejsbuku podeljena 23. novembra, uz printskrin naslova portala YourNewsWire.com na kojem piše da je Džordž Soros uhapšen zbog mešanja u američke izbore. Više od 200 ljudi podelilo je tu objavu. 

 

Foto: Printscreen/Facebook

 

U toj “vesti” navodi se i da se Soros u tom trenutku nalazi u saveznom pritvoru u Filadelfiji (SAD).

“Po nedavno zapečaćenoj optužnici podignutoj u zapadnom okrugu Pensilvanije, Soros je optužen za mnogobrojna teška kriminalna dela povezana s američkim izborima”, piše u uvodu teksta.

Kao dokaz, priložena je fotografija optužnice.

Foto: YourNewsWire.com

 

Međutim, jednostavna provera na internetu otkriva da je reč o fotografiji kojom se neko malo “igrao”

Na originalnoj fotografiji, koja je objavljena u sklopu priče istraživačkog portala Belingcat 22. oktobra, ispisana su imena šestorice ruskih nacionalista optuženih za sajber-napade. 

Vest o toj optužnici objavljena je još 19. oktobra na zvaničnom sajtu Ministarstva pravde SAD-a, a originalan dokument od kojeg potiče i fotografija može se pronaći ovde.

Dakle, niti je Soros uhapšen, niti je optužen za  krivična dela u vezi s “mešanjem u izbore” u SAD.

Ova lažna vest se, jasno, prvo proširila u Americi, a raskrinkali su je između ostalog i fektčeking portali faktcheck.org i snopes.com.

Your News Wire jedan je od sajtova poznatih po širenju lažnih informacija, o čemu je pisao i Poynter još 2018. godine.

“Iako su raskrinkani najmanje 80 puta, a njihovi postovi preko Fejsbukove fektčeking platforme ocenjeni kao lažne vesti najmanje 45 puta, Your News Wire i dalje objavljuje tekstove, a publika im raste iz meseca u mesec”, objavili su tada.

 

Naslovna fotografija: YourNewsWire.com/ Niccolò Caranti / Pexels/ Istinomer kolaž