Da li se zatvorenicima prepolovljava kazna ako prime vakcinu? 

Manipulativno prevedena vest o smanjenju zatvorske kazne prestupnicima koji su primili vakcinu protiv kovida 19 dovodi u zabludu jer je izostavljeno nekoliko vrlo važnih detalja.

“Šta je sledeće?” pita se osoba koja stoji iza profila Kraljević Marko III i poziva ljude da dele vest britanskog lista “The Sun” da se “zatvorenicima kazna zatvora prepolovljava ako se vakcinišu”.

“ŠTA JE SLEDEĆE?

Radni staž ti povećavaju? Ili možeš u penziju samo se ušpricaj?

Delite!!!!” (Link)

Ako bismo ostali na naslovu i dodatku na srpskom, uokvirenom crvenom bojom, delovalo bi da “Kraljević” deli tačnu informaciju. Ali, već u lidu vidimo da i nije baš tako.

“CERTAIN offenders could get their sentences cut in half if they agree to get the Covid vaccine in a shocking new policy.”

Dakle, ako prevedemo lid, dobijamo sledeće: 

Pojedinim prestupnicima kazne bi mogle biti prepolovljene ako pristanu da se vakcinišu protiv kovida 19 šokantna je nova odluka”.

I u naslovu i u lidu (i u Fejsbuk objavi) izbegnuto je da se napomene da se radi o odluci pojedinih okruga američke države Džordžije. 

Pojedine sudije u tim okruzima (okrug Hol i Doson) osuđenima na društveno korisni rad nude mogućnost da im se kazna prepolovi ako se vakcinišu protiv kovida 19. Odnosno, da im se smanji broj sati koji bi proveli u društveno korisnom radu, i to od 20 do najviše 40 sati. 

Iako naslovom može dovesti ljude u zabludu, vest portala “The Sun” nije dezinformacija. Jer, kada se pročita prvih nekoliko pasusa potpuno je jasno o čemu je reč. Problem nastaje kad se klikabilan naslov istrgne iz konteksta i postane sredstvo za kreiranje alarmantne situacije na društvenim mrežama. Zbog toga ovu objava na Fejsbuku ocenjujemo kao delimično lažnu.

Ideja o smanjenju kazni postojala je i u državi Masačusets krajem januara ove godine. Naime, zatvorenici koji bi primili vakcinu, zbog “dobrog vladanja” dobili bi sedam i po dana manje kazne. Ideja se ipak nije realizovala. Guverner te države ukinuo je plan da se zatvorenicima u državnom zatvorskom sistemu zbog vakcinacije skrate kazne.

A poput podsticaja u iznosu od 3000 dinara u Srbiji, i u drugim američkim saveznim državama postoje neke donekle slične opcije. U Njujorku svako ko se vakciniše u okviru projekta “Vax & Scratch” dobija loto listić vredan 20 dolara s kojim može da učestvuje u izvlačenju nagrade od pet miliona dolara. U Merilendu svakog dana do 3. jula po jedan građanin koji se vakcinisao može da osvoji “nagradu” od 40 000 dolara, dok će 4. jula biti dodeljena nagrada od 400 000 dolara.

Naslovna fotografija: